Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu

Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie na całą Polskę kuchnia wielkopolska. Jak zrobić gzik? Wystarczy wymieszać twaróg ze śmietaną, a także szczypiorkiem i (w zależności od wariantu) również rzodkiewką lub innymi, ulubionymi dodatkami, a następnie doprawić do smaku. Tak przygotowany gzik świetnie smakuje nie tylko na kanapce. Wielkopolski hit kulinarny to pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z dodatkiem twarogu, które na pewno zasmakują każdemu amatorowi dań z ziemniakami. Sprawdźcie nasz przepis na gzik i pomysły na jego wykorzystanie.

Gzik - co to znaczy?

Gzik pobudza do pracy nie tylko nasze kubki smakowe, lecz także szare komórki. Wiele osób zastanawia się nad tym, skąd wzięła się jego nazwa. Choć w licznych źródłach możesz znaleźć informację o tym, że słowo gzik oznacza małego gza, nie wszyscy znawcy zgadzają się, że właśnie to miał na myśli autor nazwy wielkopolskiej potrawy. W gwarze wielkopolskiej "gzik" oznacza również "smarkacza", co w zasadzie także mówi nam niewiele na temat pochodzenia nazwy.

Twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem, pod nazwą gzik, jest jednak znany także na Kujawach. Tam też gzik oznacza po prostu twaróg i być może w tym możemy upatrywać źródła jego nazwy.

Z twarogu przygotujesz również pyszny sernik z patelni z naszego przepisu:

Jak zrobić gzik?

Do przygotowania gzika potrzebujesz po pierwsze twarogu. Klasycznie jest to twaróg tłusty lub półtłusty, ale możesz również przygotować gzik w wersji lekkiej i wykorzystać twaróg chudy. Drugi ważny składnik to śmietana - jej tłustość dobierz wedle uznania. Zamiast śmietany możesz również przygotować gzik z mlekiem lub - w lżejszej wersji - gzik z jogurtem naturalnym.

Co jeszcze dodać do gzika? Kolejne składniki to szczypiorek, a także - jeśli masz ochotę - inne warzywa, np. czosnek, cebulę, rzodkiewkę czy też koperek (albo wszystko naraz). Jak doprawić gzik? Aromatyczne dodatki sprawiają, że wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu, by podkreślić smak dania.

Jak zrobić gzik bez laktozy? Obecnie nie jest to trudne zadanie, ponieważ w większych sklepach z powodzeniem kupisz zarówno twaróg, jak i śmietanę bez laktozy.

Gzik - przepis

Składniki:

  • opakowanie twarogu o wadze 250 g
  • śmietana lub jogurt naturalny - ilość wedle uznania, ale najlepiej użyć ok. 100-120 g
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie inne dodatki, np. świeży czosnek i rzodkiewka

Gzik - przygotowanie krok po kroku:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem, dodając w trakcie śmietanę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Dodaj posiekany szczypiorek, a także inne ulubione składniki.
  3. Dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Gzik jest gotowy!

Co do gziku? Smaczny jest z chlebem, ale możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań. Pyszną propozycją są popularne w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Przepis podajemy poniżej.

Pyry z gzikiem to inaczej ugotowane ziemniaki, mocno nacięte i wypełnione farszem z twarogu śmietany z dodatkiem szczypiorkuPyry z gzikiem to inaczej ugotowane ziemniaki, mocno nacięte i wypełnione farszem z twarogu śmietany z dodatkiem szczypiorku Fot. zebratomato/ Shutterstock

Pyry z gzikiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag białego sera
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • 1 cebula

Pyry z gzikiem - przygotowanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, zalej wrzącą wodą, odcedź.
  2. Wlej świeżą wodę, ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  3. Odcedź, szczelnie przykryj, niech dojdą w parze.
  4. Ser rozgnieć ze śmietaną, wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem, posól do smaku.
  5. Ziemniaki rozkrój, podawaj z twarożkiem.

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia

Zobacz również inne nasze przepisy z twarogiem:

Więcej o: