Papryka marynowana - przepis na świetny dodatek do dań i kanapek

Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek oraz mięs i wędlin. W sierpniu i wrześniu warto skorzystać z tanich, sezonowych papryk i przyrządzić ją, by móc zajadać się nią zimą i wczesną wiosną (sprawdzi się na przykład jako przekąska na świątecznym stole). Przepis na paprykę w słoiku (w tym przepis na sprawdzoną zalewę do papryki) oraz kilka przydatnych porad znajdziesz w naszym tekście.

Papryka marynowana - potrzebne składniki

By przygotować paprykę w zalewie potrzebna ci będzie przede wszystkim słodka papryka. W Polsce najczęściej wykorzystuje się do tego celu słodką czerwoną paprykę, ale jeśli chcesz, paprykę konserwową przygotujesz również z papryki pomarańczowej, żółtej lub białej. Jak przygotować paprykę do marynowania? Wystarczy umyć ją, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w ćwiartki lub paski dowolnej szerokości (takiej, jak lubisz).

Papryka konserwowa - jak zrobić zalewę do papryki?

Do przygotowania zalewy będzie ci potrzebne kilka składników. To przede wszystkim woda i ocet (zazwyczaj wykorzystuje się proporcje ok. 0,5 litra octu na 1-1,5 litra wody. Do zalewy trzeba również koniecznie dodać nieco cukru i soli, które zrównoważą ich smak.

Jakie przyprawy do papryki konserwowej? W zasadzie wystarczy, że użyjesz tego samego, czego używasz również do przyrządzenia ogórków konserwowych, a więc: czosnku, liści laurowych, ziela anielskiego, pieprzu w ziarnach oraz gorczycy, która dodaje przetworom jędrności. W przypadku papryki możesz nieco zaszaleć i urozmaicić smak marynaty, zastępując zwykły czosnek, czosnkiem grillowanym, a także dodając do każdego słoika z papryką marynowaną po plastrze cebuli, ostrej papryczce lub łyżce kaparów (zobacz również: Papryka pepperoni - ostrość, właściwości. Jak zrobić marynowane pepperoni?).

Jak zrobić paprykę marynowaną krok po kroku? Zobacz na naszym filmie:

Papryka marynowana - przepis:

  • 3 kg papryki czerwonej (może też być mieszana: czerwona, pomarańczowa i żółta)
  • czosnek (po jednym ząbku na słoik o pojemności około pół litra)
  • liście laurowe (po jednym na słoik)
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca

Zalewa do papryki:

  • 1/2 litra octu
  • 5 szklanek wody
  • szklanka cukru
  • dwie łyżki soli

Dodatkowo: czyste, wyparzone i osuszone słoiki

Papryka konserwowa - przygotowanie krok po kroku:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na ćwiartki lub paski dowolnej szerokości.
  2. Ułóż paprykę w słoikach, a następnie dodaj do każdego po liściu laurowym, ząbku czosnku, a także jedno ziarenko ziela angielskiego oraz po kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
  3. Jak zrobić marynatę do papryki konserwowej? Zalewa do papryki powstanie z octu, wody, cukru i soli. Wystarczy wymieszać składniki na zalewę w garnku, zagotować i ostudzić.
  4. Zalewę do papryki wlej do słoików, pozostawiając około 1 cm od szyjki.
  5. Każdy ze słoików zakręć na tzw. "pół obrotu".
  6. Słoiki z papryką marynowaną wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni Celsjusza i pasteryzuj przez ok. 20 minut (zobacz również: Pasteryzowanie - czym jest i jak może się przydać?). Następnie dokręcić zakrętki i wystudź,
  7. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.

Paprykę konserwową przed zalaniem zalewą możesz również pozbawić skórki - np. opiekając ją pod grillem w piekarniku lub nad ogniemPaprykę konserwową przed zalaniem zalewą możesz również pozbawić skórki - np. opiekając ją pod grillem w piekarniku lub nad ogniem Fot. Lisa Chinn/ Shutterstock

Przetwory z papryki

Paprykę konserwową można przyrządzić nie tylko w marynacie octowej. Można ją również przygotować w zalewie z octu, wody i oliwy. Przed marynowaniem w zalewie z olejem paprykę można również pozbawić skórki, np. opiekając ją nad ogniem lub od grillem w piekarniku. Tak przyrządzona papryka ma nieco słodszy, dymny posmak. Doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i składnik wielu dań, np. szakszuki.

Z papryki możesz przygotować nie tylko paprykę marynowaną. Zamiast niej spróbuj na przykład przyrządzić ajwar - pyszną paprykową pastę (więcej na ten temat: Ajvar - pasta z pieczonej papryki nie tylko do pieczywa [PRZEPIS]). Z papryki, cebuli, marchewki i ogórków można przyrządzić pyszną sałatkę. Doskonałym przysmakiem na zimę są także buraczki z papryką.

Więcej o: