Puszysty sernik z morelami
By przyrządzić pyszny sernik, musimy przede wszystkim zaopatrzyć się w ser dobrej jakości. Najlepszy będzie ser twarogowy wielokrotnie mielony (najlepiej trzykrotnie mielony). Możecie znaleźć go w większości sklepów. Podczas zakupów warto jednak baczniej przyjrzeć się liście składników - najlepiej, jeśli w składzie serka jest głównie twaróg. Kolejnym elementem puszystego sernika jest jego spód, który powinien być zwarty ale jednocześnie dosyć kruchy. Wierzch sernika możemy udekorować dowolnie, zarówno samą kruszonką, jak i kruszonką z cukrem pudrem. Sernik świetnie będzie się prezentował oraz smakował z tradycyjną kruszonką na wierzchu. Łatwy przepis na kruszonkę znajdziecie w naszym serwisie.
Jakie morele do sernika z morelami? To proste, jeśli aktualnie trwa sezon na owoce, jest gorące lato, to możemy użyć świeżych moreli prosto z targu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców, to możemy zamiast moreli użyć brzoskwiń z puszki. Brzoskwinie z puszki są o tyle dobre, że łatwiej nadamy im pożądany kształt i ułożymy je w foremce (zobacz nasz przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami, bezową pianką i kruszonką).
Przepis na sernik z morelami – składniki:
Ciasto do sernika:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 200 g cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ok. 200 g masła
Nadzienie serowe:
- pół opakowania twarogu sernikowego (ok. 500 g – najlepiej z wiaderka)
- 2 duże jajka
- 4 łyżki masła (ok. 80 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 400 g moreli
Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do tortownicy
Jak zrobić sernik z morelami? Przygotowanie krok po kroku
- Do naczynia wsypujemy mąkę.
- Dodajemy do niej cukier oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Masło (najlepiej zimne) kroimy w kostkę i również dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami..
- Całość ucieramy lub miksujemy mikserem na średnich obrotach.
- Podczas mieszania dodajemy żółtka.
- Całość mieszamy/ucieramy aż do utworzenia kruszonki.
- Ciasto należy następnie wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut.
- Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek.
- Następnie zajmiemy się nadzieniem serowym. Do miski dodajemy 4 łyżki masła i powoli mieszamy je z cukrem.
- Podczas mieszania cukru z masłem, powoli dodajemy ser, nie przestając mieszać.
- Do całości dodajemy dwa jajka, ciągle mieszając. Nadzienie będzie gotowe, gdy utworzy jednolitą masę.
- Następnie przygotowujemy tortownicę. Nacieramy ją odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą.
- Ciasto wyciągamy z lodówki. Większość kruszonki wysypujemy na spód i boki tortownicy, a następnie dociskamy.
- Na ułożone ciasto wykładamy masę serową. Rozprowadzamy ją dużą łyżką lub szpatułką równomiernie po całej powierzchni.
- Na wierzchu układamy morele przekrojone na połówki (skórką do góry).
- Wierzch sernika pokrywamy pozostałym ciastem.
- Jak upiec sernik z morelami? Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. By był wilgotny, możecie wstawić na spód piekarnika płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Ile piec sernik z morelami? Sernik pieczemy niecałą godzinę, do momentu, aż wierzch będzie ścięty, ale nie suchy. Pamiętajmy aby ciągle kontrolować proces pieczenia (więcej porad na temat pieczenia sernika znajdziecie w naszym materiale: Jak upiec sernik by był perfekcyjny?).
- Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu sernik z morelami jest gotowy do podania. Sernik z morelami najlepszy jest jednak, jeśli się dobrze wystudzi, czyli po mniej więcej 6-7 godzinach spędzonych w lodówce (zwłaszcza latem).
- Jego wierzch dekorujemy cukrem pudrem
Zobacz również nasz przepis na sernik z brzoskwiniami i malinami w wersji wideo:
Z czym podawać sernik z morelami?
Sernik z morelami to ciasto, które doskonale smakuje solo. Jeśli jednak chcecie wzbogacić jego smak, możecie zaserwować go w towarzystwie gorącego sosu malinowego. Smacznym dodatkiem będzie również sos waniliowy lub z gorzkiej czekolady. Sprawdzą się również lody - czekoladowe, waniliowe, śmietankowe lub zabaglione.