Jak zrobić puszysty sernik z morelami? Prosty przepis na pyszny sernik z owocami

Sernik z morelami to doskonała alternatywa dla sernika z brzoskwiniami. Po przepis najlepiej sięgnąć wtedy, kiedy trwa sezon na świeże brzoskwinie, czyli w lipcu i sierpniu. Wtedy bowiem właśnie owoce te są najlepsze. Jak zrobić sernik z morelami? Przepis jest bardzo prosty.

Puszysty sernik z morelami

By przyrządzić pyszny sernik, musimy przede wszystkim zaopatrzyć się w ser dobrej jakości. Najlepszy będzie ser twarogowy wielokrotnie mielony (najlepiej trzykrotnie mielony). Możecie znaleźć go w większości sklepów. Podczas zakupów warto jednak baczniej przyjrzeć się liście składników - najlepiej, jeśli w składzie serka jest głównie twaróg. Kolejnym elementem puszystego sernika jest jego spód, który powinien być zwarty ale jednocześnie dosyć kruchy. Wierzch sernika możemy udekorować dowolnie, zarówno samą kruszonką, jak i kruszonką z cukrem pudrem. Sernik świetnie będzie się prezentował oraz smakował z tradycyjną kruszonką na wierzchu. Łatwy przepis na kruszonkę znajdziecie w naszym serwisie.

Jakie morele do sernika z morelami? To proste, jeśli aktualnie trwa sezon na owoce, jest gorące lato, to możemy użyć świeżych moreli prosto z targu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców, to możemy zamiast moreli użyć brzoskwiń z puszki. Brzoskwinie z puszki są o tyle dobre, że łatwiej nadamy im pożądany kształt i ułożymy je w foremce (zobacz nasz przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami, bezową pianką i kruszonką).

Przepis na sernik z morelami – składniki:

Ciasto do sernika:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 200 g cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ok. 200 g masła

Nadzienie serowe:

  • pół opakowania twarogu sernikowego (ok. 500 g – najlepiej z wiaderka)
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki masła (ok. 80 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g moreli

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do tortownicy

Jak zrobić sernik z morelami? Przygotowanie krok po kroku

  1. Do naczynia wsypujemy mąkę.
  2. Dodajemy do niej cukier oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Masło (najlepiej zimne) kroimy w kostkę i również dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami..
  4. Całość ucieramy lub miksujemy mikserem na średnich obrotach.
  5. Podczas mieszania dodajemy żółtka.
  6. Całość mieszamy/ucieramy aż do utworzenia kruszonki.
  7. Ciasto należy następnie  wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut.
  8. Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek.
  9. Następnie zajmiemy się nadzieniem serowym. Do miski dodajemy 4 łyżki masła i powoli mieszamy je z cukrem.
  10. Podczas mieszania cukru z masłem, powoli dodajemy ser, nie przestając mieszać.
  11. Do całości dodajemy dwa jajka, ciągle mieszając. Nadzienie będzie gotowe, gdy utworzy jednolitą masę.
  12. Następnie przygotowujemy tortownicę. Nacieramy ją odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą.
  13. Ciasto wyciągamy z lodówki. Większość kruszonki wysypujemy na spód i boki tortownicy, a następnie dociskamy.
  14. Na ułożone ciasto wykładamy masę serową. Rozprowadzamy ją dużą łyżką lub szpatułką równomiernie po całej powierzchni.
  15. Na wierzchu układamy morele przekrojone na połówki (skórką do góry).
  16. Wierzch sernika pokrywamy pozostałym ciastem.
  17. Jak upiec sernik z morelami? Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. By był wilgotny, możecie wstawić na spód piekarnika płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  18. Ile piec sernik z morelami? Sernik pieczemy niecałą godzinę, do momentu, aż wierzch będzie ścięty, ale nie suchy. Pamiętajmy aby ciągle kontrolować proces pieczenia (więcej porad na temat pieczenia sernika znajdziecie w naszym materiale: Jak upiec sernik by był perfekcyjny?).
  19. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu sernik z morelami jest gotowy do podania. Sernik z morelami najlepszy jest jednak, jeśli się dobrze wystudzi, czyli po mniej więcej 6-7 godzinach spędzonych w lodówce (zwłaszcza latem).
  20. Jego wierzch dekorujemy cukrem pudrem

Zobacz również nasz przepis na sernik z brzoskwiniami i malinami w wersji wideo:

Zobacz wideo

Z czym podawać sernik z morelami?

Sernik z morelami to ciasto, które doskonale smakuje solo. Jeśli jednak chcecie wzbogacić jego smak, możecie zaserwować go w towarzystwie gorącego sosu malinowego. Smacznym dodatkiem będzie również sos waniliowy lub z gorzkiej czekolady. Sprawdzą się również lody - czekoladowe, waniliowe, śmietankowe lub zabaglione.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.