Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał z patelni podczas smażenia? Podpowiadamy

Olej, który pryska z patelni podczas smażenia, potrafi być prawdziwa udręką. To nie tylko więcej sprzątania, lecz także ryzyko poparzenia. Czy da się smażyć jedzenie tak, by olej nie pryskał? Oczywiście! Oto kilka wskazówek.

Winowajca - woda

Tłuszcz pryska przez wodę. Jeśli na patelni znajdzie się choćby jedna kropla, może dosłownie eksplodować. Dzieje się tak przez to, że pod wpływem wzrostu temperatury woda paruje, a jeśli jej kropla została zamknięta w warstwie tłuszczu, stara się stamtąd wydostać i ją rozsadza. W efekcie woda wyparowuje, a tłuszcz ląduje na wszystkim, co znajdzie na swojej drodze.

Aby tego uniknąć, należy zadbać o to, by na patelni wody było jak najmniej, a najlepiej wcale. W tym celu dobrze jest porządnie wycierać powierzchnię po myciu. Warto też przetrzeć ją ręcznikiem papierowym, który dobrze wchłania płyny. Jednak mimo wytarcia zdarza się, że mikrokropelki wody nadal się na niej znajdują. Jak się ich pozbyć?

Jak całkowicie pozbyć się wilgoci z patelni?

Z pomocą przyjdzie sól. Wystarczy wysypać łyżeczkę na powierzchnię patelni, a następnie wlać na nią olej i rozgrzać. Sól ma właściwości higroskopijne, czyli wchłania wodę. Dzięki jej użyciu płyn zostanie zamknięty wewnątrz, a tłuszcz nie będzie pryskał.

Innym kuchennym produktem, który może się przydać, jest ocet. Należy zwilżyć nim płatek kosmetyczny lub kawałek ręcznika papierowego, a następnie dokładnie przetrzeć nim powierzchnię patelni, a potem smażyć jak zwykle. Ocet, podobnie jak sól, pochłania wodę, zatem świetnie sprawdzi się w przypadku "osuszania" patelni.

Mokre produkty należy osuszyć

Warto też pamiętać o tym, co i jak umieszczamy na patelni. Przed położeniem na jej powierzchnię mięsa i warzyw, należy je dokładnie osuszyć, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego. W przypadku mięs pewna część wody z pewnością dostanie się na patelnię, ale osuszenie ich z zewnątrz zminimalizuje szkody.

Remedium na pryskający tłuszcz - prosty gadżet

W takich przypadkach dobrze jest zaopatrzyć się w specjalną pokrywkę z metalowymi rantami i środkiem z gęstej siateczki. Zapobiega ona przedostawaniu się pryskających kropli oleju na zewnątrz, a jednocześnie umożliwia swobodny przepływ powietrza, a więc potrawa nie dusi się jak pod klasyczną pokrywką, tylko - zgodnie z założeniem - smaży. Dodatkowo, tradycyjna pokrywka sprawia, że woda, która wyparowała z potrawy osadza się na spodzie, a gdy się ją podniesie, znów wpada do środka. W efekcie tłuszcz pryska jeszcze bardziej niż bez pokrywki. Warto więc zainwestować w osłonkę z siatki lub zastosować metodę z solą lub octem.

A co, jeśli padliście ofiarą pryskającego tłuszczu, który pobrudził waszą ulubioną bluzkę lub spodnie? Bez obaw - można je odratować. Jak? Poniższe wideo prezentuje dwa sprawdzone sposoby.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (17)
Tłuszcz pryska z patelni? Mozna tego uniknąć. Wystarczy sól albo ocet
Zaloguj się
  • bratjolki

    Oceniono 10 razy 10

    A nie lepiej - skoro taki dobry - to usmażyć ręcznik papierowy na occie z dodatkiem soli i nie bawić sie olejem?

  • sthoss

    Oceniono 7 razy 5

    zawsze wydawalo mi sie ze nalezy postawic patelnie na ogniu zeby sie rozgrzala, woda sama wyparowala a potem lac na to tluszcz. Ale nie w gazcie tylko o tym zeby kupować niepotrzebne gadżety, lac ocet, sypac ciagle sol a to wszystko potem wylewac do scieków.
    To się nazywa proekologiczne podejscie!
    Potem powstaje mnóstwo artykułów o tym ile rzeczy marnujemy. Znaleźliście prawdziwe medialne perpetuum mobile.

  • kriso135

    Oceniono 7 razy 5

    Jak zwykle porady z d...y

  • gordejuela

    Oceniono 7 razy 5

    Autorom polecam posypac sobie sola glowy,moze wyciagnie im wode z mozgu.Trzeba bylo od razu polecic siatke a nie wypisywac brednie o wycieraniu patelni

  • waldemar591

    Oceniono 4 razy 4

    A nie ma na to jakiejś apki na smartfona?

  • zgryz3

    Oceniono 4 razy 4

    Z solą, z octem, może jeszcze z marcepanem. Nic nie robić! postawić pustą patelnię na ogniu - woda wyparuje nim się patelnia zdąży dobrze rozgrzać.

  • audisto

    Oceniono 4 razy 2

    Smażyć na mniej rozgrzanym tłuszczu i jeśli trzeba, użyć pokrywki. Pod koniec smażenia dodać odrobinę masła...........

  • antares777

    Oceniono 3 razy 1

    Alesz to tfurcze!
    A zamiast płatkuf kosmetycznyh morzna urzyć papieru toaletowego (bo taniej)?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX