Zupa z pieczonej dyni to naprawdę proste danie. Podpowiadamy, jak ją zrobić [PRZEPIS]

Wrzesień to miesiąc, w którym coraz chętniej sięgamy po dynię. Piżmowa, olbrzymia czy zwyczajna - każdy znajdzie swoją ulubioną odmianę. Proponujemy ją upiec i zamienić w zupę. Jak zrobić zupę z dyni pieczonej? Oto prosty przepis.

Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się ją naprawdę prosto. A jeśli macie już gotowy bulion, bo zostało wam po ostatnim gotowaniu lub zapasteryzowaliście sobie trochę do późniejszego wykorzystania, to większa część roboty za wami. Jak zrobić zupę z dyni pieczonej? Oto prosty przepis.

Zupa krem z dyni pieczonej

Składniki:

  • 1 kg dyni (po obraniu)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 duże ząbki czosnku (nieobrane)
  • 3 szklanki bulionu (na przykład własnej roboty lub na bazie domowej kostki rosołowej)

Jak zrobić zupę z dyni pieczonej?

  1. Miąższ dyni obieramy ze skóry i pozbywamy się pestek. Kroimy go w cząstki o grubości około 2 centymetrów.
  2. W osobnej miseczce mieszamy zioła prowansalskie, oliwę, sól i pieprz. Powstałym dresingiem nacieramy dynię.
  3. Następnie zabieramy się za pieczenie dyni. Jak upiec dynię do zupy? Kawałki miąższu rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a pomiędzy nimi układamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około godzinę.
  4. Pod koniec pieczenia, do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gdy dynia się upiecze, pozbywamy się łupin z czosnku, a całą zawartość blachy przekładamy do garnka i blendujemy na gładką masę. Całość gotujemy razem przez kilka minut.
  6. Jeśli wolicie gęstszą zupę, warto dodać do niej ugotowanego ziemniaka i dokładnie wszystko zblendować.
  7. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem albo przyprawą w płynie lub w proszku domowej roboty.

Zupa krem z dyni pieczonej

Zupa z dyni pieczonej smakuje wyjątkowo zarówno solo, jak i z dodatkiem grzanek, prażonych pestek dyni lub słonecznika czy też groszku ptysiowego. Taką zupę można też zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną lub mleczkiem kokosowym. Ciekawej głębi smaku doda też łyżka przyprawy curry. To, jak smakować będzie wasza zupa, zależy od waszych preferencji. My proponujemy nasz inny przepis: Zwiastun jesieni: krem z dyni. Poniższe wideo pokazuje, jak łatwo się ją robi.

Zobacz wideo

Jaka dynia do zupy?

Do przygotowania zupy z dyni można użyć różnych odmian tego warzywa. W Polsce, z uwagi na najczęstsze występowanie, wykorzystuje się głównie dynię zwyczajną. Jednak sprawdzi się również ta piżmowa, olbrzymia lub inne gatunki, które można dostać na straganach i w marketach. Należy jednak sprawdzić, jak się je przygotowuje. Na przykład dynia hokkaido ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać. W zależności od tego, jaką dynię wybierzecie, wasza zupa będzie miała lekko zmieniony smak, ale gwarantujemy, że każda będzie znakomita.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.