Jak zrobić domową przyprawę do zup i sosów? "To jest tak proste, że aż dziwne, że do tej pory tego nie zrobiłam"

Gotowe przyprawy do zup i sosów to duże ułatwienie dla domowych kucharzy. Wystarczy kilka kropel lub łyżeczek, a danie nabiera głębi smaku. Jednak nie wszyscy wiedzą, że można je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy jak.

Domowe przyprawy do zup i sosów

Gotowe przyprawy do zup i sosów wzbogacają ich smak w mgnieniu oka. Często jednak zawierają w sobie sporo konserwantów i składników, które w rzeczywistości wcale nie są tam konieczne. A gdyby tak zrobić je samemu? Okazuje się, że to żadna filozofia. Nasza redakcyjna koleżanka stwierdziła wręcz, że "to jest tak proste, że aż dziwne, że do tej pory tego nie zrobiłam". Jak więc przygotować samodzielnie takie przyprawy? Kluczem jest lubczyk, a całą resztę składników znajdziecie poniżej. Przedstawiamy wam proste przepisy na domowe przyprawy do zup i sosów.

Domowa przyprawa w płynie

Składniki:

  • dwa pęczki świeżego lubczyku (lub trzy pełne łyżki suszonego)
  • szklanka wody
  • łyżka czarnego ziarnistego pieprzu
  • dwie pełne łyżki soli + szczypta do pasty z lubczyku
  • łyżka sosu sojowego
  • duża cebula
  • pięć listków laurowych
  • trzy ziarna ziela angielskiego
  • dwa suszone grzyby

Sposób przygotowania:

  1. Świeży lubczyk wkładamy do moździerza, dodajemy dużą szczyptę soli i ucieramy na gładką pastę (grubsze łodyżki można pozostawić, a później wrzucić do wywaru).
  2. Cebulę zgrubnie kroimy.
  3. Rondelek rozgrzewamy bez tłuszczu, a następnie wrzucamy do środka pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby (a także lubczyk, jeśli używamy suszonego). Prażymy całość na średnim ogniu do momentu, aż składniki zaczną wydzielać zapach.
  4. Następnie dodajemy cebulę i podlewamy ją odrobiną wody. Gdy lekko zmięknie, dokładamy pastę z lubczyku, sól i sos sojowy. W tym momencie można też dodać łodyżki lubczyku. Mieszamy i gotujemy razem przez chwilę, po czym wlewamy resztę wody.
  5. Mieszankę gotujemy pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, po czym przelewamy przez sitko i/lub gazę do słoika albo buteleczki.

Dla bogatszego smaku do prażonych przypraw warto też dodać nasiona kolendry i odrobinę kminku. Taką przyprawę należy przechowywać w lodówce. Będzie dobra nawet po kilku miesiącach.

Jak zrobić domową przyprawę w proszku?

Składniki:

  • pięć dużych marchewek
  • pięć pietruszek
  • seler
  • duża cebula
  • duży por (biała i jasnozielona część)
  • dwa pęczki natki pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • cztery ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów
  • dwie łyżki soli
  • łyżka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy i drobno kroimy. Można je też zetrzeć na tarce lub po prostu użyć blendera bądź malaksera. Jeśli używamy blendera, należy rozdrabniać warzywa osobno i nie doprowadzić do powstania papki.
  2. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce wraz z solą, a następnie układamy cienką warstwą na jednej lub kilku blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni Celsjusza na grzanie górne i dolne. Suszymy przez pięć-sześć godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach, by para wodna swobodnie wydostawała się na zewnątrz.
  3. W międzyczasie drobno siekamy lubczyk i natkę, dodajemy je do warzyw około pół godziny przed końcem suszenia.
  4. W moździerzu rozcieramy ziele angielskie, a grzyby rozdrabniamy za pomocą noża lub blendera. Mieszamy ze sobą oba te składniki i dodajemy kurkumę.
  5. Ususzone warzywa przesypujemy do pojemnika, w którym zamierzacie go przechowywać i łączymy z mieszanką ziela angielskiego, grzybów i kurkumy.
  6. Całość można dodatkowo rozdrobnić w blenderze.

Do takiej domowej przyprawy możecie dodać też inne składniki. Świetnie sprawdzi się granulowany czosnek, pieprz, słodka papryka albo suszony koperek. Sól w naszej mieszance spełnia rolę konserwantu, dzięki niej można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy, ale jednocześnie nie jest jej dużo, w przeciwieństwie do produktów, które możecie kupić w sklepach.

Teraz nie pozostaje wam nic innego, jak przyrządzić pyszny i aromatyczny wywar na zupę lub sos. Jeśli jednak wyjdzie zbyt tłusty, wystarczy miska z lodem, by go odtłuścić. Poniższe wideo pokazuje, jak to zrobić.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA