Smarowidło a'la nutella ze śliwek. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa i naleśników

"Nutella" ze śliwek, znana także pod nazwą czekośliwka, to smarowidło, które na pewno pokocha każdy fan połączenia czekolady i owoców. Przygotowuje się ją zwykle, łącząc dojrzałe śliwki węgierki z cukrem, kakao i - opcjonalnie - również czekoladą. Te smakowite powidła powinny obowiązkowo znaleźć się w spiżarni każdego łasucha. Jak zrobić "nutellę" ze śliwek? Podpowiadamy

Śliwkowa "nutella" - jak to się robi?

"Nutela" ze śliwek to doskonała alternatywa dla tradycyjnych powideł śliwkowych. Do jej przygotowania, podobnie jak w przypadku powideł, najlepiej użyć mocno dojrzałych śliwek węgierek (szukajcie tych, które zaczynają lekko marszczyć się przy ogonku, są najbardziej aromatyczne). Oprócz śliwek do czekośliwki dodajemy - jak sama nazwa wskazuje - kakao i czekoladę albo jedynie samo kakao. Oprócz nich smarowidło można doprawić również wanilią albo - jeśli lubicie pikantne smaki - ostrą papryką. Jak zrobić "nutellę" ze śliwek? Przepis krok po kroku znajdziecie poniżej.

"Nutella" ze śliwek - przepis

Składniki (zwiększaj proporcje dowolnie w zależności od zapotrzebowania):

  • 1 kilogram śliwek węgierek
  • szklanka cukru (ok. 220 g) lub wedle uznania
  • 50 g kakao (lub 70 g, jeśli nie będziesz używać czekolady)
  • 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: nieco pasty z wanilii lub waniliowego ekstraktu (naturalnego)

"Nutella" ze śliwek - przygotowanie krok po kroku:

  1. Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków, przecinamy na połówki i wyciągamy z nich pestki.
  2. Czekoladę (jeśli jej używamy) siekamy na drobne kawałeczki, żeby łatwiej się rozpuściła. Kakao przesiewamy do miski.
  3. Owoce razem z cukrem umieszczamy w wysokim garnku z grubym dnem, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około pół godziny, żeby śliwki puściły sok.
  4. Po tym czasie garnek ze śliwkami ustawiamy na średnim ogniu, dodajemy wanilię i dusimy przez około 40-45 minut, często mieszając. Po tym czasie śliwki powinny się zacząć rozpadać.
  5. Następnie miksujemy śliwki w garnku za pomocą ręcznego blendera na gładki mus i ponownie ustawiamy na ogniu. Dusimy przez kolejne 30-35 minut, ponownie często mieszając (uwaga - przez dodatek cukru masa łatwo się przypala).
  6. Na mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania, do gęstego musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników (uwaga, masa istotnie zgęstnieje).
  7. Gorącą "nutellę" ze śliwek przelewamy do czystych, wyparzonych słoików. Porządnie je zakręcamy i ustawiamy na pięć minut na wieczkach. Po tym czasie obracamy. Śliwkowa "nutella" jest od razu gotowa do jedzenia, ale po zamknięciu w słoikach możecie ją przechowywać jeszcze przez około rok - tak jak zwykłe powidła śliwkowe (przepis wideo na te ostatnie znajdziecie poniżej).
Zobacz wideo

Śliwkowa "nutella" lub czekośliwka - do czego wykorzystać?

Tak przygotowaną domową nutellę ze śliwek możecie wykorzystać w kuchni na wiele różnych, smakowitych sposobów. Oczywiście najprostszym jest po prostu posmarowanie nią pieczywa, racuchów lub naleśników (zobacz również: Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki krok po kroku).

Śliwkowa "nutella" doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ciast. Polecamy wam ją szczególnie w piernikach - zwłaszcza do piernika staropolskiego - a także w ciasteczkach (pierniczkach, babeczkach z dżemem). Jeśli chcecie, możecie również zastosować ją do przyrządzenia tortu szwarcwaldzkiego (więcej na ten temat: Tort Szwarcwaldzki, czyli znakomity tort czekoladowo wiśniowy w sam raz na najważniejsze okazje).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.