Bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej - przepis na śniadanie, obiad lub kolację

Naleśniki z mąki kukurydzianej to przepis dla tych wszystkich, którzy ze względu na nietolerancję glutenu, muszą zastępować niektóre produkty w diecie. Celiakia to nie powód, by nie jeść naleśników! Te zrobione z mąki kukurydzianej są równie pyszne i można je spożywać zarówno na słono, jak i na słodko. Naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej - jak je przyrządzić?

 Naleśniki z mąki kukurydzanej – fit czy nie?

Czy zmiana mąki pszennej na kukurydzianą sprawi, że naleśniki będą fit? Niestety nie. Kaloryczność obu mąk jest bardzo podobna: kukurydziana ma ok. 369 kcal w 100 g, pszenna natomiast – ok. 364 kcal w tej samej ilości. Wiele zależy od dodatków, z którymi przyrządzimy potrawę. Duszone warzywa, pierś z kurczaka czy domowa konfitura będą na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze niż nutella, wieprzowina z sosem bolońskim lub duża ilość sera. Wiele zależy też od ilości tłuszczu, na którym smażymy naleśniki – starajmy się go używać tylko tyle, ile jest konieczne, by się nie przypaliły (zobacz również: Jak zrobić ciasto na naleśniki, żeby zawsze było idealne?).

Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • olej lub oliwa do smażenia

Naleśniki z mąki kukurydzianej - przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę kukurydzianą oraz skrobię.
  2. Dodaj odrobinę soli i cukru (jeśli przygotowujesz naleśniki wytrawne, możesz dodać więcej soli, jeśli na słodko – większą ilość cukru), wbij jajka i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Możesz mieszać rózgą lub przy użyciu miksera – na wolnych obrotach.
  3. Wlewaj mleko, aż konsystencja ciasta będzie przypominała gęstą śmietanę i nie będzie w nim grudek.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz (zobacz także: Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!).
  5. Wlewaj chochlą porcje ciasta, rozprowadzaj je dobrze po dnie patelni i smaż, aż do zrumienienia po obu stronach.
  6. Po usmażeniu nałóż wybrane nadzienie, podawaj na ciepło, na przykład z nutellą ze śliwek z naszego przepisu.

Zobacz również nasz przepis wideo na wegetariańskie placuszki kukurydziane z jarmużem:

Naleśniki z mąki kukurydzianej bez jajek - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 litra mleka roślinnego (dowolnego),
  • 1/2 litra wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Naleśniki z mąki kukurydzianej bez jajek - przygotowanie:

  1. Mąkę i skrobię wymieszaj w sporej misce.
  2. Wlej mleko roślinne, olej i mieszaj wszystko rózgą.
  3. Powoli wlewaj wodę gazowaną, aż do osiągnięcia konsystencji przypominającej gęstą śmietanę i niezawierającej grudek.
  4. Całość energicznie wymieszaj rózgą lub przy użyciu miksera na małych obrotach.
  5. Smaż naleśniki kukurydziane na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumienią po obu stronach (czytaj także: Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi i jak temu zapobiec? Wyjaśniamy).

Jak zastąpić jajko w naleśnikach?

Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść jajek, również nie musisz rezygnować z naleśników. Możesz oczywiście użyć wegańskich zamienników tego produktu, które są dostępne w coraz większej liczbie sklepów. Możesz także wypróbować domowe sposoby na zamianę tego składnika. My polecamy dwa:

Więcej o: