Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy

Skrzydełka w miodzie to jedna z tych potraw, które najlepiej smakują, jedzone rękami. Marynatę miodową można przygotować na kilka sposobów, zatem każdy bez wątpienia znajdzie swoją ulubioną recepturę. Jak zrobić skrzydełka w miodzie? Zapraszamy po przepis!

Skrzydełka w miodzie – na grilla i nie tylko

Skrzydełka w miodzie doskonale nadają się na grilla. Jeśli jednak nie planujesz go używać, na przykład ze względu na pogodę, śmiało możesz je przyrządzić w piekarniku na patelni. Ta potrawa nie zna pojęcia pory roku – zawsze będzie rewelacyjna! Pamiętaj tylko o tym, by kupić dobrej jakości skrzydełka (najlepiej w zaufanym sklepie mięsnym, a nie w markecie) i prawdziwy miód!

Przepis na skrzydełka w miodzie i sezamie

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu,
  • 8 łyżek sosu sojowego,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki ziaren sezamu,
  • sól i pieprz

Jak zrobić skrzydełka w miodzie i sezamie? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do niedużej miski wlej oliwę, sos sojowy i płynny miód. Wyciśnij i wlej tam także sok z połówki cytryny. W wyciskarce wyciśnij czosnek i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozmieszaj, przy użyciu rózgi lub trzepaczki.
  2. Do sporej miski włóż oczyszczone skrzydełka z kurczaka. Przelej marynatę, obtocz skrzydełka, a następnie posyp mięso sezamem, tak, aby znalazł się on na każdym skrzydełku.
  3. Przykryj miskę dużym talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Po tym czasie przyrządź je: grilluj lub smaż, aż będą rumiane lub piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. W trakcie pieczenia polewaj skrzydełka pozostałą marynatą.

Zobacz również nasz przepis wideo na pyszne skrzydełka buffalo

Zobacz wideo

Przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 1/4 szklanki płynnego miodu,
  • 1/4 szklanki musztardy francuskiej,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić skrzydełka w miodzie i musztardzie? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do niedużej miski wlej płynny miód i musztardę. Wsyp paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka przełóż do większej miski, polej marynatą i dokładnie rozprowadź ją po mięsie.
  3. Następnie przykryj talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Po tym czasie usmaż je lub ugrilluj na rumiano bądź piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Skrzydełka w miodzie pikantne - przepis

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, koncentratu lub ketchupu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej,
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz, cukier

Skrzydełka w miodzie pikantne - przygotowanie:

  1. Do niedużej miski wlej przecier pomidorowy, koncentrat lub keczup.
  2. Dodaj oliwę oraz wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku. Wsyp mieloną słodką i ostrą paprykę, dodaj szczyptą soli, pieprzu i cukru. Następnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Do dużej miski przełóż skrzydełka, wlej marynatę i dokładnie rozprowadź po mięsie.
  4. Na koniec przykryj miskę talerzem i włóż skrzydełka do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. Smaż lub grilluj je do zrumienienia lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (czas pieczenia – ok. 40 minut).
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.