Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Cevapcici - kotlety mielone na obiad. Prosto z Bałkanów
Co to jest cevapcici?
Cevapcici to kotlety z mięsa mielonego przygotowywane w Chorwacji oraz innych krajach bałkańskich. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. W domowych warunkach spokojnie można wykorzystać tylko wołowinę i wieprzowinę.
Przyprawa do cevapcici
W większych sklepach oraz sklepach internetowych można kupić gotową przyprawę do cevapcici. Jeżeli jednak wolisz samodzielnie przygotować taką mieszankę, wykorzystaj: granulowany czosnek, paprykę (słodką i odrobinę ostrej), kminek, pieprz, sól i majeranek. Możesz także skorzystać z mieszanki ziół dalmatyńskich: majeranku, cząbru, rozmarynu, szałwii, tymianku, oregano i bazylii. Do mięsa wmieszaj również bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę.
Cevapcici – przepis na grilla, do piekarnika i na patelnię
Składniki:
- 300 g mielonej wieprzowiny,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 2 łyżki wegety,
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego),
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka mielonego kminku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- sól do smak
Cevapcici - przygotowanie krok po kroku:
- Oba rodzaje mięs przełóż do sporej miski i połącz dobrze, używając dłoni.
- Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj przy pomocy blendera. Wmieszaj ją do mięsa.
- Następnie dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, mielony kminek, majeranek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie rozmieszaj. Masa mięsna powinna być dość gęsta i lepić się do rąk. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie uformuj z masy mięsnej podłużne kotleciki.
- Aby je ugrillować, nadziej je na długie wykałaczki lub szpadki.
- Możesz także upiec je na blasze lub ruszcie bądź usmażyć na patelni zwykłej albo grillowej. Jeśli je smażysz, pamiętaj, by je obracać w trakcie i obsmażać z każdej strony.
- Gotowe kotleciki powinny być zwarte i mocno zrumienione.
Zobacz także nasz przepis na souvlaki z sosem tzatziki:
Jak podawać cevapcici?
Cevapcicii z sosem tzatziki będzie doskonałym połączeniem. Taki sos przygotujesz z greckiego jogurtu naturalnego, startego świeżego ogórka, rozdrobnionego czosnku, soli i odrobiny oliwy. Tradycyjnie cevapcici można podawać z ajvarem – pastą z pieczonej papryki i bakłażana (warto zrobić go własnoręcznie – to bardzo proste!). Doskonałym dodatkiem będą frytki lub pieczone ziemniaczki, a także inne warzywa. Jeśli nie przepadasz za ajvarem lub sosem tzatziki, zwykły sos czosnkowy również będzie smacznym rozwiązaniem.
To pyszne danie znalazła się również w menu kuchni Hapsa! Nasz redaktor Tomasz zaprosił do współpracy swojego przyjaciela Reda - rapera, producenta muzycznego i dziennikarza, z którym przygotował dla Was specjały prosto z Bałkanów i Maghrebu, czyli Ćevapi i Tabbouleh zawinięte w lawasz.
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
-
Kelnerka codziennie szła do pracy 22 km na piechotę. Klienci podarowali jej auto
-
Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy
-
Czy trzeba przesiewać mąkę do ciast i dań? Wyjaśniamy
-
Proste i tanie propozycje na niedzielny obiad. Smakują i wyglądają świetnie, a nie obciążają portfela [4 PRZEPISY]