Cevapcici - kotlety mielone na obiad. Prosto z Bałkanów

Cevapcici podane na obiad to doskonały sposób, by w chłodniejszy dzień zasmakować Bałkanów lub przypomnieć sobie wczasy w słonecznej Chorwacji. W tym, tak chętnie odwiedzanym przez Polaków kraju, cevapcici to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw! Cevapcici - przepis. Jak je przygotować?

Co to jest cevapcici?

Cevapcici to kotlety z mięsa mielonego przygotowywane w Chorwacji oraz innych krajach bałkańskich. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. W domowych warunkach spokojnie można wykorzystać tylko wołowinę i wieprzowinę.

Przyprawa do cevapcici

W większych sklepach oraz sklepach internetowych można kupić gotową przyprawę do cevapcici. Jeżeli jednak wolisz samodzielnie przygotować taką mieszankę, wykorzystaj: granulowany czosnek, paprykę (słodką i odrobinę ostrej), kminek, pieprz, sól i majeranek. Możesz także skorzystać z mieszanki ziół dalmatyńskich: majeranku, cząbru, rozmarynu, szałwii, tymianku, oregano i bazylii. Do mięsa wmieszaj również bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę.

Cevapcici – przepis na grilla, do piekarnika i na patelnię

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 2 łyżki wegety,        
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego),
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  •  łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól do smak

Cevapcici - przygotowanie krok po kroku:

  1. Oba rodzaje mięs przełóż do sporej miski i połącz dobrze, używając dłoni.
  2. Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj przy pomocy blendera. Wmieszaj ją do mięsa.
  3. Następnie dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, mielony kminek, majeranek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie rozmieszaj. Masa mięsna powinna być dość gęsta i lepić się do rąk. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie uformuj z masy mięsnej podłużne kotleciki.
  5. Aby je ugrillować, nadziej je na długie wykałaczki lub szpadki.
  6. Możesz także upiec je na blasze lub ruszcie bądź usmażyć na patelni zwykłej albo grillowej. Jeśli je smażysz, pamiętaj, by je obracać w trakcie i obsmażać z każdej strony.
  7. Gotowe kotleciki powinny być zwarte i mocno zrumienione.

Zobacz także nasz przepis na souvlaki z sosem tzatziki:

Jak podawać cevapcici?

Cevapcicii z sosem tzatziki będzie doskonałym połączeniem. Taki sos przygotujesz z greckiego jogurtu naturalnego, startego świeżego ogórka, rozdrobnionego czosnku, soli i odrobiny oliwy. Tradycyjnie cevapcici można podawać z ajvarem – pastą z pieczonej papryki i bakłażana (warto zrobić go własnoręcznie – to bardzo proste!). Doskonałym dodatkiem będą frytki lub pieczone ziemniaczki, a także inne warzywa. Jeśli nie przepadasz za ajvarem lub sosem tzatziki, zwykły sos czosnkowy również będzie smacznym rozwiązaniem.

To pyszne danie znalazła się również w menu kuchni Hapsa! Nasz redaktor Tomasz zaprosił do współpracy swojego przyjaciela Reda - rapera, producenta muzycznego i dziennikarza, z którym przygotował dla Was specjały prosto z Bałkanów i Maghrebu, czyli Ćevapi i Tabbouleh zawinięte w lawasz.

 
Więcej o: