Pischinger, czyli deser dla niezapowiedzianych gości

Pischinger to bardzo łatwy, ale pyszny deser, który pochodzi z terenów dawnej Galicji. To po prostu wafle przekładane masą kakaową z dodatkiem orzechów. Jeśli goście zapowiedzieli, że wpadają za pół godziny, przygotuj pischingera! Będzie doskonale smakował do kawy i herbaty.

Pischinger – krakowski przysmak

Krakowski, a raczej austriacki – po raz pierwszy został przygotowany przez wiedeńskiego cukiernika, Oskara Pischingera w XIX wieku. Od nazwiska autora tego przysmaku wzięła się nazwa – pischinger, piszinger. Deser zyskał rozgłos w całej Galicji, więc dobrze jest znany również Polakom w południowej części kraju. Uratował już honor wielu gospodarzy i gospodyń, gdy przyjmowali niezapowiedzianych gości! Jak zrobić pischingera? Zapraszamy po przepis!

Jak zrobić pischingera?

Do pischingera będziesz potrzebować suchych wafli tortowych lub andrutów. Wszystko zależy od tego, jak chcesz podać deser – grubsze, kwadratowe wafle podaje się zwykle pokrojone w skośne kawałki, cieniutkie andruty będą doskonałe do okrągłego torcika. Wafle przekłada się kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Krem do pischingera również można przygotować na kilka sposobów – jeśli decydujesz się na ten z surowym żółtkiem i alkoholem, nie podawaj go dzieciom.

Piszinger – przepis z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 150 g suchych wafli tortowych (1 opakowanie),
  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 łyżek kakao,
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki pokruszonych lub mielonych orzechów

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka wrzuć masło lub margarynę, dodaj cukier i rozpuść, podgrzewając na niewielkim ogniu.
  2. Doprowadź do wrzenia, dobrze wymieszaj i dodaj kakao.
  3. Gdy masa trochę przestygnie, wsyp mleko w proszku i połącz wszystkie składniki – starannie rozmieszaj lub krótko zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj pokruszone orzechy.
  5. Masą smaruj kolejno wafle i układaj jeden na drugim.
  6. Gdy przełożysz ostatnią warstwę, przykryj suchy wierzch czystą bawełnianą ściereczką i postaw na nim coś ciężkiego.
  7. Odstaw do przestudzenia, a potem pokrój na mniejsze kawałki (po ostudzeniu a przed pokrojeniem możesz polać wierzch ciasta polewą czekoladową - przepis znajdziesz tutaj).

Jak zrobić pischinger krok po kroku? Sprawdź nasz przepis wideo:

Pischinger z rumem

Składniki:

  • 150 g suchych wafli tortowych lub andrutów,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 lub 1/2 szklanki mielonych orzechów (wedle uznania)
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ilość można zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania),
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Masło utrzyj przy pomocy miksera, aż będzie puszyste.
  2. Stopniowo dodawaj do niego cukier puder, a następnie żółtka.
  3. Dodaj kakao, orzechy, a na koniec wmieszaj także rum. Utrzyj wszystko na gładką masę.
  4. Wafle smaruj tak przygotowanym kremem i układaj na sobie.
  5. Najwyższą warstwę zostaw suchą i całość osłoń czystą ściereczką z bawełny i przyciśnij czymś ciężkim.
  6. Przechowuj w lodówce, podawaj pokrojony na mniejsze kawałki.

Pischinger - pomysły

Krem do pischingera można urozmaicać na różne sposoby. Jego smak możesz wzmocnić także odrobiną kawy, likierem kawowym czy amaretto. Wykorzystuj różne rodzaje orzechów – dobre będą zarówno włoskie, jak i laskowe, pokruszone, jak i zmielone. Możesz spróbować również wersji z migdałami. Warto także przygotować polewę czekoladową na wierzch – wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady z odrobiną masła i mleka w kąpieli wodnej i polać po wierzchu gotowy (tzn. ostudzony, schłodzony) pischinger.

Więcej o: