Ćwikła - najlepsza na zimę. Zrób ją już dziś! Podajemy przepis

Ćwikła z chrzanem to jeden z tych przetworów, które znajdowały się w każdym domu. Czy wiecie, że przepis na ten rewelacyjny dodatek do mięs pojawił się w Żywocie człowieka poczciwego Mikołaja Reja już w XVI wieku? Ćwikła na zimę do słoików - jak ją przygotować?

Co to jest ćwikła?

Ćwikła to nic innego jak rodzaj sałatki przygotowywanej z drobno startych buraków ćwikłowych. Przygotowuje się ją z tartym chrzanem, a doprawia sokiem z cytryny, cukrem i solą (zobacz również: Buraczki na zimę - trzy propozycje). Sprawdźcie przepis na ćwikłę z chrzanem – niezastąpiony dodatek do mięs, wędlin i pasztetów! Nie zapomnijcie zaopatrzyć się w nią przed Wielkanocą!

Ćwikła z chrzanem – przepis

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • 250 g korzenia chrzanu (lub tyle samo chrzanu ze słoiczka),
  • 4 łyżki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól do smaku

Jak ugotować buraki? Jak przyrządzić ćwikłę z chrzanem?

  1. Buraki dokładnie umyj i włóż do garnka z wodą. Nie obieraj ich. Gotuj buraki przez około 1 godzinę – powinny być jędrne, a nie rozgotowane (zobacz również: Jak gotować buraki? Podpowiadamy wam jak najlepiej ugotować pyszne buraki).
  2. Po wyjęciu obierz je ze skórki – będzie łatwiej odchodzić.
  3. Następnie przestudź buraki i pokrój je w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  4. Jeśli używasz korzenia chrzanu, zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach tarki.
  5. Dodaj sól, sok z cytryny i cukier.
  6. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Zobacz również przepis na pyszne kluski śląskie z dodatkiem buraków:

Ćwikła na zimę – jak ją przygotować?

Jeśli chcesz przygotować większą ilość ćwikły na zimę, trzeba ją zapasteryzować. Będziesz potrzebować odpowiedniej liczby słoików – umyj je dokładnie, wyparz i osusz. Następnie przełóż ćwikłę do nich i mocno zakręć. Do dużego garnka wlej wodę, a na jego dnie połóż bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki i gotuj przez około godzinę.

Pasteryzację słoików możesz też przeprowadzić w piekarniku. Wstaw je do pieca nagrzanego do ok. 110 stopni Celsjusza w taki sposób, by słoiki się nie dotykały, i piecz przez około godzinę.

Ćwikła z chrzanem – do czego ją podawać?

Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do różnych mięs i wędlin. Doskonale smakuje także jako dodatek do pasztetów – zarówno tradycyjnych mięsnych, jak i wegańskich oraz wegetariańskich. Bardzo smaczna będzie także kiełbasa z ćwikłą – i wędzona, i kiełbasa biała. Możesz także spróbować jajek na twardo z jej dodatkiem, przyda się do ich faszerowania. Przed świętami Wielkiej Nocy warto zaopatrzyć się w duży jej zapas!

Ćwikła z chrzanem – jaką wybrać w sklepie?

Jeśli nie masz czasu bądź nie chcesz przygotowywać domowej ćwikły z chrzanem, możesz poszukać dobrego produktu w sklepie. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie ćwikły? Warto unikać substancji zagęszczających – na przykład gumy guar. Większość produktów dostępnym na rynku ma w składzie jednak podstawowe składniki – buraki, chrzan, ocet, cukier i wodę.

Na skład warto także spojrzeć, jeśli używasz chrzanu ze słoiczka zamiast korzenia podczas przyrządzania własnej ćwikły. Unikaj substancji konserwujących, mleka w proszku, pirosiarczynu sodu, zagęszczaczy oraz sztucznych aromatów. Dobrze, by zawartość chrzanu wynosiła co najmniej 60 procent.

Więcej o:
Komentarze (1)
Ćwikła - najlepsza na zimę. Zrób ją już dziś! Podajemy przepis
Zaloguj się
  • bex.a

    0

    No nie wiem czy to ćwikła na zdjęciu. Nie tylko w Wielkopolsce ale całym kraju spotkałem się tylko z ćwikłą startą na puree

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX