Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa

Pasztet z selera to jedna z potraw, od których warto zacząć, gdy oswaja się to warzywo. To jeden z tych przepisów, które na pewno dobrze znają weganie i wegetarianie, spodoba się osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Gotowy zaś, dobrze zrobiony pasztet warzywny z selera bez wątpienia zasmakuje nawet największym sceptykom!

Pasztet z selera i marchewki – przepis wegetariański

Składniki:

  • 2 selery (ok. 1 kg),
  • 3 marchewki (ok. 400 g),
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju

Jak zrobić pasztet z selera i marchewki?

  1. Marchew i selery obierz ze skórki, a następnie selery włóż do garnka z wodą i ugotuj do miękkości (aby przyspieszyć ten proces, możesz pokroić je na mniejsze kawałki).
  2. Marchewki zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  4. Po ugotowaniu przestudź seler, a potem przełóż go do dużej miski. Dodaj cebulę, startą marchew, wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku.
  5. Rozdrobnij seler widelcem lub ręką (powinien być na tyle miękki, by można było go łatwo zmiażdżyć na masę). Wymieszaj z pozostałymi warzywami, a potem wbij jajka, wsyp bułkę tartą i wszystko połącz.
  6. Jeśli masa jest zbyt ciężka, gęsta, dodaj trochę wody (jednak nie więcej niż 3/4 szklanki). Dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
  7. Keksówkę lub płaską prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  8. Następnie przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około godziny (maksymalnie półtorej), aż pasztet ładnie zrumieni się z wierzchu.

Rada: Pasztet warzywny z selera i marchewki będzie doskonałym dodatkiem do chleba. Podobnie jak mięsny pasztet, możesz podawać go z konfiturą np. z żurawiny.

Zobacz także nasz przepis na pasztet z jajek:

Pasztet z selera wegański - przepis

Składniki:

  • 1 kg selera,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • woda,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka rozmarynu,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz

Jak zrobić pasztet z selera i pieczarek?

  1. Selery obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Pieczarki oraz cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij ją, a następnie dorzuć pieczarki i duś, aż będą miękkie.
  4. Do dużej miski przełóż selery i rozdrobnij je, potem dodaj cebulę z pieczarkami oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek.
  5. Do kubka wsyp 3 łyżki siemienia lnianego i dodaj 9 łyżek gorącej wody. Taka mieszanina zastąpi 3 jajka – dodaj ją do masy.
  6. Wsyp bułkę tartą i wszystko zamieszaj. Możesz dodać trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha.
  7. Dopraw tymiankiem i rozmarynem, dodaj także sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą).
  8. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Pasztet warzywny z selera i pieczarek możesz jeść tak samo, jak pasztet mięsny.
Więcej o: