Naleśniki z jabłkami i nie tylko - pyszne na śniadanie, obiad i kolację

Naleśniki z jabłkami są pyszne, ponadczasowe i idealne na śniadanie, obiad i kolację. To jedna z tych potraw, której mało kto nie lubi. Pachnące cynamonem czy te z dodatkiem twarożku mogą być jednym z najsmaczniejszych zwiastunów jesieni. Jak zrobić naleśniki z jabłkami? Podpowiadamy!

Przepis na naleśniki z jabłkami - tradycyjny

Składniki:

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki cukru

Na farsz:

  • 3-4 jabłka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić naleśniki z jabłkami?

  1. Jabłka ścieramy na tarce o największych oczkach lub kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy.
  2. W trakcie dodajemy cukier i wszystko smażymy przez około 10-15 minut, aż nadmiar wody odparuje. Potem doprawiamy cynamonem.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko.
  4. Dodajemy także cukier i olej. Wszystko mieszamy rózgą, w trakcie wlewając wodę gazowaną.
  5. Gdy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, będzie gotowe.
  6. Naleśniki smażymy po obu stronach na dużej patelni: rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy porcję ciasta.
  7. Po usmażeniu wykładamy na każdy naleśnik porcję jabłek i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąty.

Wskazówka: Możesz wypróbować różne mąki do zrobienia naleśników. Spróbuj zrobić je z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej lub gryczanej! Jeśli nie masz pewności, czy ci zasmakują, przygotuj je z mieszanki mąk – połowę podanej ilości mąki pszennej, a połowę tej, którą zamierzasz przetestować. Eksperymentuj! Powodzenia!

Zobacz też nasz przepis wideo na pyszne racuchy z jabłkami i brzoskwiniami:

Co jeszcze zrobić z jabłek?

Z dodatkiem jabłek możemy zrobić nie tylko naleśniki, ale także różne pyszne placuszki. Kto z nas nie lubił maminych czy babcinych racuchów! Jeśli masz ochotę na racuchy z jabłkami, kefir lub jogurt powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów. Sam dodatek kefiru sprawi, że będą one bardziej puszyste. Proponujemy bardziej podbić ten efekt i ubić białka! Możesz także dodać łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia – uważaj tylko, by nie przesadzić z ilością, smak nie powinien być wyczuwalny. Sprawdź, jak zrobić pyszne, puszyste racuchy z jabłkami!

Puszyste placki z jabłkami – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia

Jak zrobić puszyste placki z jabłkami na jogurcie lub kefirze?

  1. Żółtka oddzielamy od białek, białka przelewamy do miski i ubijamy mikserem lub trzepaczką lub rózgą.
  2. Dodajemy białka i kefir bądź jogurt naturalny.
  3. Cały czas mieszając, wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon.
  4. Masa powinna być gęściejsza niż ciasto na naleśniki, należy też wszystko dobrze połączyć, by nie robiły się grudki.
  5. Następnie obieramy jabłka i wkrajamy je do ciasta.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kawałki jabłka wraz z porcją masy.
  7. Smażymy na rumiano po obu stronach.
  8. Po usmażeniu możemy odsączyć je na płacie ręcznika papierowego.
  9. Podajemy ciepłe z dodatkiem cukru pudru.
Więcej o: