Bryzol - potrawa ku pamięci PRL-u

Bryzol to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu, kto pamięta czasy PRL-u. Osoby, które urodziły się później często jednak nie mają pojęcia, o czym mowa. Tymczasem bryzol to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Co to jest bryzol? Jak go przygotować? Wyjaśniamy wszystko!

Bryzol – co to jest?

Bryzol to nic innego jak kotlet przygotowany z bardzo dobrze rozbitego rozbitego lub odpowiednio mielonego mięsa, wówczas najczęściej wołowego, wieprzowego, a niekiedy nawet... końskiego. Bryzol podawany był z duszonymi pieczarkami i cebulką oraz ziemniakami. Jeśli chcecie na chwilę cofnąć czas lub poznać jedną z najpopularniejszych potraw dawnych lat, przygotujcie na obiad smakowity bryzol wieprzowy lub wołowy! Osoby, które nie przepadają lub ograniczają spożywanie czerwonego mięsa mogą także przyrządzić bryzol drobiowy (z piersi kurczaka lub indyka) – chociaż odbiega od tradycyjnej wersji, również będzie bardzo smaczny.

Bryzol z mięsa mielonego – jak przyrządzić?

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia

Bryzol wołowy – jak go przygotować?

Mięso posiekaj na niewielkie kawałki lub zmiel w maszynce do mielenia, używając sitka o dość grubych oczkach. Przełóż mięso do miski i dodaj do niego jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę mięsną wymieszaj dłonią, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Uformuj nieduże, okrągłe kotleciki i spłaszcz je (powinny być to naprawdę cienkie placuszki, około 5-7 milimetrowe, co odróżnia je od dobrze znanych wszystkim kotletów mielonych). Każdy z nich obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż na nim kotlety – powinny być rumiane i chrupiące.

Wskazówka: Zwróć uwagę na jakość mielonego mięsa. Jeśli nie masz w domu maszynki, wybierz to o najlepszym składzie lub poproś w sklepie mięsnym o zmielenie np. kawałka polędwicy.

Zobacz nasz przepis wideo na doskonały stek wołowy z chipsami z buraka:

Czytaj również: Chrupiąca skórka, a w środku puszyste i soczyste. Jak zrobić kotlety mielone? Sprawdzone porady

Bryzol wieprzowy rozbijany

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia

Bryzol wieprzowy – przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem na grubość ok. 5-7 milimetrów (muszą być naprawdę cieniutkie!). Oprósz je solą i pieprzem, a następne obtocz w mące i smaż na rozgrzanym na patelni oleju, aż będą chrupiące i rumiane.

Bryzol – z czym podawać?

Tradycyjnie bryzol podawany był z duszonymi pieczarkami oraz cebulką. Jak je przyrządzić?

Będziesz potrzebować:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 spore cebule,
  • masło do smażenia (i odrobina oleju),
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oraz cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło (możesz dodać odrobinę oleju, by się szybko nie przypaliło), wrzuć cebulę i zeszklij ją na niewielkim ogniu. Następnie wrzuć pieczarki, dopraw je solą i pieprzem do smaku, a potem przykryj pokrywką i smaż, aż warzywa będą miękkie. Podawaj na usmażonym na chrupko bryzolu razem z ugotowanymi ziemniakami.

Więcej o: