Ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami - bez dodatku jajek [PRZEPIS]

Ciastka z białą czekoladą doskonale smakują z dodatkiem prażonych migdałów i wiórków kokosowych. Choć czekolady jest w nich dosyć dużo, wbrew pozorom nie są wcale za słodkie. Zachwycają za to maślanym smakiem oraz kruchą konsystencją. Sprawdźcie nasz przepis na ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami.

Ciasteczka z białą czekoladą

Biała czekolada to doskonały dodatek do kruchych ciasteczek. Pieczone z jej dodatkiem nabierają mleczno-maślanego smaku, który na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ciasteczka z białą czekoladą doskonale smakują z filiżanką kawy z mlekiem (więcej przepisów: Szybkie "małe co nieco". 10 przepisów na ciasteczka).

Ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami - przepis

Składniki:

  • 250 g masła (w wersji bez mleka można użyć takiej samej ilości margaryny)
  • 150 g cukru (może być biały, trzcinowy lub kokosowy albo ich mieszanka)
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej w kostkę (w wersji bez mleka pomijamy lub zastępujemy ciemną czekoladą bez mleka)
  • 50 g uprażonych płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych (można uprażyć na patelni po prażeniu migdałów)

Ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami - przygotowanie krok po kroku:

  1. Masło lub margarynę wyjmij z lodówki na około 15 minut przed rozpoczęciem przyrządzania ciasteczek. Wyjmij z opakowania i włóż do misy miksera lub miski, w której będziesz je miksować.
  2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  3. Blachę, na której będą piekły się ciasteczka, wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Czekoladę pokrój - najlepiej każdą z kostek podzielić jeszcze na 3-4 części.
  5. Na suchej patelni podpraż najpierw płatki migdałów (mieszając, żeby nie przypaliły się za mocno po żadnej ze stron). Następnie przesyp je do miski i podpraż wiórki kokosowe (jeśli chcesz, nie jest to konieczne; podprażone wiórki mają bardziej intensywny zapach). Ostudź płatki migdałowe i wiórki.
  6. Do masła w misce dodaj cukier lub mieszankę cukrów i ucieraj wszystko tak długo, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  7. Następnie do misy dodaj obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i ostudzone wiórki kokosowe. Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolitą masę.
  8. Następnie dodaj białą czekoladę i płatki migdałów. Zmiksuj krótko, do połączenia składników.
  9. Z ciasta formuj kule wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszcz i umieść na papierze do pieczenia. Uwaga - ciastka powinny być od siebie oddalone o kilka centymetrów, ponieważ na pewno podwoją swoją średnicę.
  10. Ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i migdałami piecz przez mniej więcej 15 minut, aż nieco się zezłocą. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, ale ciastka przełóż na kratkę po mniej więcej 5-10 minutach.
  11. Bezpośrednio po upieczeniu ciasteczka z białą czekoladą będą nieco miękkie, ale gdy ostygną, stwardnieją i staną się kruche. Uwaga - roztopiona czekolada w ich wnętrzu przez jakiś czas pozostanie bardzo gorąca i może oparzyć. Po ostudzeniu ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Zobacz również nasz przepis na ciasteczka pieguski - instrukcja wideo poniżej:

Więcej o:
Skomentuj:
Ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami - bez dodatku jajek [PRZEPIS]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX