Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - prosty przepis na pyszną imprezową przekąskę

Paszteciki z ciasta francuskiego to świetna przekąska zarówno na przyjęcie, jak i na śniadanie czy kolację. Żeby je przyrządzić, wystarczy zaledwie kilka składników, a także nieco cierpliwości. Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem? Przepis jest bardzo prosty.

Paszteciki z ciasta francuskiego - dobry pomysł na imprezową przekąskę

Ciasto francuskie to coś, co warto zawsze mieć w lodówce. Można zrobić z niego nie tylko przekąski z ciasta francuskiego na imprezę, lecz także wykorzystać je do przyrządzenia słodkich ciasteczek (jak na przykład faworki z ciasta francuskiego). My polecamy wam zwłaszcza ciasto francuskie ze szpinakiem - proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Zamiast szpinaku możecie również wykorzystać inne nadzienia, np. z pieczarek czy kapusty i grzybów (zobacz również: Krokiety z kapustą i grzybami nie tylko do barszczu - idealne na piątkowy obiad [PRZEPIS]).

Zobacz także nasz przepis wideo na podręczny pasztecik podróżny w kształcie warkocza:

Zobacz wideo

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (w sklepie szukaj tego dobrej jakości, na bazie masła, a nie oleju palmowego)
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku (może być mrożony lub w liściach)
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku lub łyżka czosnku sypkiego
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików ze szpinakiem
  • opcjonalnie: sezam do posypania (biały lub mieszanka białego i czarnego

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - przygotowanie krok po kroku:

  1. W garnku roztop masło.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na maśle.
  3. Zanim czosnek się zrumieni, wysyp do garnka szpinak. Podlej odrobiną wody i duś, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
  4. Szpinak dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw do ostudzenia.
  5. Gdy szpinak będzie już ostudzony, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  6. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki. Otwórz opakowanie i rozwiń ciasto. Pokrój je na pół, a następnie każdy z kawałków krój na pół tak, aby uzyskać 16 prostokącików.
  8. Na każdy z prostokątów wyłóż po kopiastej łyżce szpinaku.
  9. Złóż ciasto na dwie części i zlep brzegi pasztecików.
  10. Każdy z pasztecików natnij w trzech miejscach, a następnie wyłóż je na blasze pokrytej papierem.
  11. Roztrzep jajko i posmaruj nim każdy z pasztecików. Jeśli chcesz, posyp je również sezamem.
  12. Piecz paszteciki przez około 20 minut, aż do zrumienienia.

Rada: Do szpinaku, w trakcie jego duszenia, możesz dodać również nieco ulubionego sera. Sprawdzi się zarówno ser z niebieską pleśnią, jak i parmezan. Dobrym wyborem będzie również miękka feta lub bryndza - jeśli jednak będziesz ich używać, zmniejsz ilość soli, którą będziesz doprawiać szpinak (zobacz także: Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem).

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem najlepiej smakują na ciepło, jednak można je również jeść na zimno. Najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA