Domowa pizza jak z włoskiej pizzerii? Podpowiadamy, jak ją zrobić, gdy nie macie specjalnego pieca [TRIK]

Polacy kochają włoską kuchnię. Najczęściej delektujemy się oczywiście pizzami w najróżniejszych odsłonach. No właśnie, pizzerie królują w wielu miejscowościach, ale taką prawdziwie włoską pizzę można zrobić także w domu, mimo braku specjalnego pieca. Zwykły piekarnik można bowiem nieco zmodyfikować.

Domowa pizza jak z pizzerii

Włoska pizza zwykle przygotowywana jest na cienkim cieście. Surowy placek wraz z dodatkami wkłada się do specjalnego pieca, w którym panuje bardzo wysoka temperatura. Taka pizza piecze się dosłownie kilka minut. Domowe piekarniki nie mogą się tak bardzo rozgrzewać. Zwykle maksymalną temperaturą jest 250 stopni Celsjusza.

Okazuje się jednak, że da się lekko zmodyfikować sposób pieczenia pizzy, by warunki panujące wewnątrz piekarnika były podobne do tych w prawdziwym piecu do pizzy. Co prawda nie osiągniemy temperatury 500 stopni Celsjusza, ale sposób grzania będzie bardzo zbliżony. Jak to zrobić? Będziecie potrzebowali kratki do pieczenia, a także blaszki do ciasta. 

Jak zmodyfikować piekarnik, by piekł idealną pizzę? 

  1. Kratkę umieszczamy na 1/3 wysokości piekarnika, na niej ustawiamy blaszkę. Powinna być odwrócona do góry dnem.
  2. Piekarnik ustawiamy na maksymalną temperaturę (górna i dolna grzałka) i pozostawiamy go na 30 minut, by się naprawdę porządnie rozgrzał.
  3. W międzyczasie gotowy placek surowego ciasta układamy na papierze do pieczenia, który wcześniej oprószyliśmy mąką, po czym układamy na nim ulubione dodatki.
  4. Kilka minut przed wstawieniem pizzy do piekarnika przełączamy grzanie tylko na górną grzałkę. Dzięki temu pizza od spodu będzie piekła się na zapasie gorącego powietrza, które zostało uwięzione wewnątrz odwróconej blaszki. Z góry zaś ładnie się przypiecze, a ser rozpuści.
  5. Następnie otwieramy piekarnik i ostrożnie zsuwamy pizzę z papieru do pieczenia na wierzch blaszki. Można pozostawić ją na papierze, ale będzie tworzył dodatkową barierę między rozgrzaną blachą, a chodzi o to, by jak najwięcej ciepła docierało do placka.
  6. Pieczemy pizzę przez około pięć minut lub do momentu, w którym brzegi zaczną się przypiekać, po czym ostrożnie ją wyciągamy na talerz lub deskę. Gotowe!

Jeśli macie w domu specjalny kamień do pieczenia pizzy, możecie go położyć na kratce zamiast odwróconej blaszki. Ten materiał bardzo dobrze się nagrzewa i długo trzyma ciepło, więc jest idealny do pieczenia pizzy. 

Pamiętajcie, by ciasto nie było zbyt grube. Przez gorącą temperaturę przypiecze się na zewnątrz, ale w środku będzie surowe. Jeśli wolicie pizzę na grubym cieście, najlepiej piec ją w standardowy sposób.

A jak przygotować perfekcyjne ciasto do pizzy? Koniecznie zobaczcie poniższy filmik. Pokazujemy w nim przepis na prawdziwie włoską pizzę. Przygotujcie listę zakupów.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (8)
Jak zmodyfikować piekarnik, by upiekł pizzę jak z włoskiej restauracji? [TRIK]
Zaloguj się
  • ven-uss

    Oceniono 7 razy 5

    zsunąć pizze z papieru na blaszkę i jeszcze pieczenie tylko 5 min., widać że autor artykułu ma zerowe pojęcie o pieczeniu domowej pizzy

  • gosiewizm

    Oceniono 4 razy 4

    Ser się topi a nie rozpuszcza

  • najgorszy-sort-polakow

    Oceniono 3 razy 3

    a nie prościej kupić kamień na pizze ?

  • kkrispl

    Oceniono 2 razy 2

    Całość wnętrza wyklejcie kamieniem, im grubszy tym lepszy.... a najlepsze to te "kocie łby"...

  • sokrates2.life

    Oceniono 5 razy 1

    Sekretem ciasta jest mąka durum (semolina). Żadnego mleka, żadnego rozrabiania drożdży - tylko instant. Żadnych odwróconych blaszek - bierzemy normalną blachę do pizzy, po zrobieniu ciasta od razu je w niej rozkładamy i odstawiamy na godzinę pod mokrą szmatką, żeby wyrosło. A dlaczego nie da się w domu zrobić pizzy jak z prawdziwego pieca? Bo taka pizza nie musi rosnąć, nie dodaje się do niej drożdży, spulchnienie załatwia temperatura pieca - 450 stopni - w której woda parując gwałtownie wytwarza bąble w cieście.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX