Bawarka - co to za herbata? Podajemy przepis

Bawarka to napój, który wiele osób poleca kobietom karmiącym - ma on rzekomo pobudzać produkcję pokarmu. Jedni ją uwielbiają, inni nie są w stanie wypić ani kropli. Czym charakteryzuje się ta herbata? Czy bawarka pomaga w laktacji? Jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy!

Co to bawarka?

W dzisiejszych czasach bawarką nazywa się herbatę z dodatkiem mleka. Historia tego napoju jest bardziej zagmatwana – niektórzy nazywali tak wrzątek ze śmietanką i cukrem, we Francji pod tą nazwą rozumiano herbatę z syropem ziołowym… Dziś w Polsce bawarka to herbata pijana na sposób angielski, czyli z dodatkiem zimnego mleka. Nie wszystkim smakuje to połączenie, ale dla wielu osób to przysmak!

Jak zrobić bawarkę na laktację?

Niestety, okazuje się, że… nijak. Zapewne wiele kobiet słyszało porady od babć i ciotek, że w okresie, kiedy karmi się piersią, należy pić bawarkę, by pobudzić laktację. To jedno z tych przekonań, które należy włożyć między bajki. Nie udowodniono żadnego związku zwiększonej produkcji mleka u kobiet, które spożywają mleko krowie (lub inne) – na przykład w bawarce. To tylko przekonanie oparte na skojarzeniu, niepodparte żadnymi dowodami. Jeśli karmisz piersią i lubisz bawarkę, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby ją pić – pamiętaj jednak, że niestety nie wpłynie ona na laktację w większym stopniu niż inne napoje. Jeżeli chcesz spróbować wspomóc laktację naturalnymi sposobami, poszukaj ziołowych naparów między innymi z ogórecznika, bazylii lub kopru włoskiego.

Zobacz nasz przepis na pyszne i rozgrzewające złote mleko:

Herbata z mlekiem – właściwości

Sporadyczne dodawanie mleka do herbaty nie ma większego wpływu na nasze zdrowie. Jeśli jednak przepadasz za bawarką i pijesz ją często, może cię zainteresować, że niestety dolanie mleka powoduje, że obniża się poziom naturalnych antyoksydantów, które występują w napoju. Mleko nie ma za to wpływu na obecne w herbacie polifenole, mające pozytywny wpływ na układ krwionośny.

Bawarka – herbata z mlekiem. Jak ją zrobić?

Jak przystało na naród słynący z bawarki, Anglicy nie mają jednego sposobu jej przyrządzania. Są tacy, którzy uważają, że najpierw należy zalać herbatę wodą, a mleko dodać później ("milk first"). Inni natomiast twierdzą, że przygotowanie prawdziwej bawarki polega na tym, że najpierw wlewa się zimne mleko do filiżanki, a później dolewa zaparzoną w imbryku herbatę ("milk after"). Drugi sposób ma zapobiegać ścinaniu się mleka po kontakcie z wrzątkiem.

Bawarka – herbata z mlekiem. Czy warto ją pić?

Najważniejszą kwestią, jeśli chodzi o picie bawarki, są osobiste upodobania smakowe. Bawarka jest delikatniejsza niż zwykła herbata, co jednym może się spodobać, a dla innych może być zbyt mdła. Nie jest to napój, z którego picia czerpiemy jakieś specjalne korzyści. Jeśli nie jest to nasz jedyny sposób na przyjmowanie płynów, bawarka nie powinna nam zaszkodzić. Oczywiście powinny na nią uważać osoby uczulone na mleko bądź nietolerujące laktozy – dodatek herbaty nie zapobiegnie reakcji alergicznej ani ewentualnym kłopotom żołądkowym. Krowie mleko można jednak zastąpić mlekiem roślinnym lub tym bez laktozy.

Więcej o: