Przetwory z gruszek na zimę

Przetwory z gruszek na zimę to coś, co powinno znaleźć się w twojej spiżarni. Z tych pysznych owoców można zrobić wiele pysznych rzeczy - kompot, chutney lub gruszki w zalewie. Sprawdź nasze przepisy i pędź na stragan po gruszki!

Przetwory z gruszek do mięsa

Do mięsa – pieczonego lub pasztetu – najlepiej sprawdzi się chutney lub gruszki w zalewie octowej. Gruszki w syropie sprawdzą się jako dodatek do ciast i lodów, a kompot możesz śmiało podać do obiadu. Jak przygotować przetwory z gruszek na zimę?

Chutney z gruszek i cebuli

Składniki (na 3 słoiki):

  • 1,5 kg gruszek,
  • 1,5 kg cebuli,
  • 300 g cukru,
  • woda,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 6 goździków

Chutney z gruszek - przygotowanie:

Cebulę i gruszki pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, ocet, cynamon i podlej około 1/2 szklanki wody. Wrzuć także goździki. Wszystko zamieszaj i duś przez około 30 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Następnie zdejmij przykrywkę i odparuj ewentualny nadmiar wody oraz wyjmij goździki. Gorący chutney przełóż do słoików, ustaw je do góry dnem, by się zassały.

Gruszki w occie

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 1,5 litra wody,
  • 0,5 litra octu,
  • 0,75 kg cukru,
  • kilka goździków,
  • cynamon (kawałek kory),
  • sok z 1/2 niedużej cytryny,
  • woda

Gruszki w zalewie octowej - przygotowanie:

Gruszki dokładnie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w ósemki. Chłodną wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i włóż do niej gruszki – dzięki temu nie ściemnieją. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu, cukru oraz goździków i korą cynamonu. Dodaj gruszki i gotuj przez kilka-kilkanaście minut, aż będą połyskliwe. Pamiętaj, by ich nie rozgotować! Gorące gruszki przełóż do słoików. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, zalej nią gruszki w słoikach. Słoiki zakręć, ustaw do góry dnem, by się zassały. Gruszki w occie podawaj do mięs, pasztetów mięsnych lub wegetariańskich.

Gruszki w syropie

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • kilka goździków,
  • kawałki kory cynamonu,
  • 1/2opakowania cukru wanilinowego

Gruszki w syropie – przygotowanie:

Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w ósemki. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, cynamon i goździki. Zagotuj syrop, a potem włóż do niego gruszki i gotuj przez 10 minut. Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej gorącym syropem. Postaw słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.

Wiesz, że gruszki to doskonałe owoce do ciast? Polecamy nasz przepis wideo na ciasto z całymi gruszkami:

Kompot na zimę z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 2,5 litra wody,
  • 200 g cukru,
  • 4 kawałki laski wanilii,
  • 8 goździków,
  • sok z 1/2 cytryny

Kompot z gruszek na zimę – przygotowanie:

Gruszki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ósemki. W wodzie rozmieszaj pół litra wody z połową ilości soku z cytryny i włóż do niej gruszki. Pozostałą wodę zagotuj z dodatkiem cukru, resztą soku z cytryny oraz laską wanilii i goździkami. Włóż gruszki i gotuj przez kilka minut, a na koniec wyjmij laskę wanilii oraz goździki. Następnie przełóż owoce do czystych, wyparzonych słoików i zalej je gorącą zalewą. Słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj przez około 25 minut.

Więcej o: