Ciasto z orzechami

Jakie ciasto z orzechami jest najsmaczniejsze? Pewnie, że klasyczny orzechowiec! Będzie on doskonałym rozwiązaniem zarówno na przyjęcie, jak i poobiednią zachciankę. Zapraszamy po przepis na pyszne ciasto z orzechami!

Placek z orzechami to jedno z naszych ulubionych ciast. Lubi je chyba każdy, kto tylko nie ma alergii na orzechy. Kremowy budyń, puszysty placek i chrupiące orzechy w słodkim karmelu – nie ma chyba lepszego połączenia! Niektórzy twierdzą, że orzechowiec najlepszy jest po 2-3 dniach. Jeśli planujesz upiec go na przyjęcie, zrób to wcześniej, by smaki dobrze się przegryzły w lodówce. Uwaga! Jeśli planujesz trzymać je w lodówce, pamiętaj, że krem budyniowy łatwo będzie pochłaniał aromaty. Nie przechowuj ciasta obok mięsa ani aromatycznych serów. Sprawdź także, czy lodówka jest czysta.

Jakie orzechy do orzechowca?

Klasyczny orzechowiec robiony jest z dodatkiem orzechów włoskich. Nie obiera się ich ze skórek, najważniejsze, aby były zdrowe i niewysuszone. Jeżeli masz ochotę na eksperyment cukierniczy, śmiało możesz wypróbować ciasto z orzechami laskowymi lub nerkowcami bądź z mieszanki różnych orzechów.

Ciasto z orzechami – przepis na orzechowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3,5 szklanki),
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki płynnego prawdziwego miodu,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • opakowanie cukru wanilinowego

Budyń:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g masła

Polewa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki miodu

Jak zrobić ciasto orzechowiec?

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wbij jajka, wlej miód (musi być płynny, inaczej się dobrze nie rozprowadzi – jeśli masz zwarty miód, podgrzej go w garnuszku lub w mikrofalówce), mleko, wsyp cukier i sodę oczyszczoną, dodaj także masło lub margarynę. Wszystkie składniki połącz, zagniatając gładkie ciasto. Następnie wstaw je do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Potem podziel ciasto na dwie lub trzy równe części i wyłóż je do prostokątnych blach. Upiecz najpierw jedną, a później drugą w temperaturze 180*C przez około 20 minut. Odstaw do wystudzenia. Rada: ciasto możesz również upiec bez dzielenia je na porcje, upiec do suchego patyczka, ostudzić i podzielić na dwie lub trzy części, które następnie przełożysz kremem.

Gdy ciasto się piecze, przygotuj masę budyniową. W 150 ml mleka rozmieszaj zawartość torebek z budyniem. Pozostałe 350 ml zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany budyń. Mieszaj cały czas, aż budyń zgęstnieje. W trakcie mieszania wsypuj powoli cukier. Gdy budyń będzie gęsty, odstaw go do wystygnięcia. Następnie utrzyj masło, używając miksera kuchennego i połącz ze schłodzonym budyniem. Tak przygotowaną masę wyłóż na jeden z płatów ciasta i nakryj drugim.

W niewielkim garnku rozpuść masło. Następnie dodaj miód i wsyp orzechy. Nie musisz obierać ich ze skórki. Gdy masło i miód będą dobrze rozpuszczone i połączone, wyłóż całość na wierzch ciasta i odstaw, aby wystygło.

Wskazówka: Aby ciasto było odpowiednio wilgotne, po upieczeniu możesz nasączyć je herbatą. Zaparz niezbyt mocną herbatę i polej nią upieczone płaty ciasta.

Sprawdź również nasz przepis wideo na doskonały strudel z jabłkami i orzechami:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.