Sałatka meksykańska na dwa sposoby

Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą może być doskonałą odpowiedzią na dwa pytania: co dziś na kolację? Co przygotować na przyjęcie? Jeśli więc brakuje ci pomysłów i szukasz inspiracji, sprawdź nasze przepisy na pyszną, doskonale skomponowaną sałatkę w dwóch wersjach! Jak zrobić sałatkę meksykańską? To proste!

Sałatka meksykańska to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którym znudziły się kanapki na kolację i sałatka jarzynowa na biesiadny stół. Czas na sałatkę meksykańską! Przedstawiamy ją w dwóch wersjach. Sałatka meksykańska z nachosami czy z ryżem? Wybierzcie swoją ulubioną kompozycję!

Sałatka meksykańska – przepis z ryżem:

Składniki (na dużą miskę):

  • 200 g suchego ryżu,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta chilli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz

Sałatka meksykańska z ryżem i czerwoną fasolą – przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu na sypko.
  2. Czerwoną cebulę oraz obie papryki pokrój w drobną kostkę.
  3. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Do dużej miski wsyp ryż oraz wszystkie warzywa i wymieszaj.
  4. W małej miseczce połącz majonez, jogurt naturalny, keczup, słodką paprykę, chilli i sok z cytryny. Wlej do sałatki wszystko zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

  • Jeśli chcesz skorzystać z suchej fasoli, pamiętaj, by ją moczyć przez 12 godzin i dobrze ugotować przed użyciem!
  • Sałatka meksykańska z ryżem sprawdzi się doskonale nie tylko do zjedzenia w domu, ale także jako lunch w pracy lub w szkole!

Zobacz również nasz przepis wideo na meksykańskie mac'n'cheese z serem:

Zobacz wideo

Sałatka meksykańska – przepis z nachosami:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 400 g pieczarek,
  • 3 pomidory,
  • 250 g żółtego sera,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1/2 główki niedużej sałaty lodowej,
  • opakowanie nachosów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą i nachosami – przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i na wolnym ogniu zeszklij cebulę.
  2. Dodaj mielone mięso, koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut, aż mięso się zetnie i trochę przyrumieni, a potem dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia.
  3. Pieczarki pokrój w plasterki, osól i podsmaż na odrobinie oleju na czystej patelni. Również odstaw je, by ostygły.
  4. Pomidory pokrój w kostkę, a sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.
  5. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy, a ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  6. Na dnie dużej misy wysyp sałatę lodową, a na niej połóż warstwę pomidorów.
  7. Potem połóż mięso, na nim pieczarki, potem fasolę i kukurydzę.
  8. W miseczce wymieszaj składniki sosu: majonez, jogurt, keczup, sok z cytryny oraz słodką paprykę, chilli, sól i pieprz.
  9. Wyłóż sos na warstwę kukurydzy, a na koniec posyp startym serem żółtym.
  10. Tuż przed podaniem sałatki przyozdób ją nachosami: poukładaj je dookoła, pozostałe pokrusz i rozsyp po wierzchu sałatki, lub wszystkie powbijaj w wierzchnią warstwę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.