Sałatka meksykańska na dwa sposoby | Jak ugotować? Haps.pl
Sałatka meksykańska na dwa sposoby
REKLAMA
aleko
Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą może być doskonałą odpowiedzią na dwa pytania: co dziś na kolację? Co przygotować na przyjęcie? Jeśli więc brakuje ci pomysłów i szukasz inspiracji, sprawdź nasze przepisy na pyszną, doskonale skomponowaną sałatkę w dwóch wersjach! Jak zrobić sałatkę meksykańską? To proste!
Fot. Shutterstock/ gkrphoto
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka meksykańska to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którym znudziły się kanapki na kolację i sałatka jarzynowa na biesiadny stół. Czas na sałatkę meksykańską! Przedstawiamy ją w dwóch wersjach. Sałatka meksykańska z nachosami czy z ryżem? Wybierzcie swoją ulubioną kompozycję!
REKLAMA
Sałatka meksykańska – przepis z ryżem:
Składniki (na dużą miskę):
200 g suchego ryżu,
puszka czerwonej fasoli,
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 żółtej papryki,
1 czerwona cebula,
6 łyżek majonezu,
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
3 łyżki keczupu,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
szczypta chilli,
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz
Sałatka meksykańska z ryżem i czerwoną fasolą – przygotowanie:
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu na sypko.
Czerwoną cebulę oraz obie papryki pokrój w drobną kostkę.
Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Do dużej miski wsyp ryż oraz wszystkie warzywa i wymieszaj.
W małej miseczce połącz majonez, jogurt naturalny, keczup, słodką paprykę, chilli i sok z cytryny. Wlej do sałatki wszystko zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz skorzystać z suchej fasoli, pamiętaj, by ją moczyć przez 12 godzin i dobrze ugotować przed użyciem!
Sałatka meksykańska z ryżem sprawdzi się doskonale nie tylko do zjedzenia w domu, ale także jako lunch w pracy lub w szkole!
Zobacz również nasz przepis wideo na meksykańskie mac'n'cheese z serem:
Zobacz wideo
Sałatka meksykańska – przepis z nachosami:
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
400 g pieczarek,
3 pomidory,
250 g żółtego sera,
1 puszka fasoli czerwonej,
1 puszka kukurydzy,
1/2 główki niedużej sałaty lodowej,
opakowanie nachosów,
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu,
400 g jogurtu naturalnego,
5 łyżek majonezu,
3 łyżki keczupu,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
szczypta chilli,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia
Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą i nachosami – przygotowanie:
Czerwoną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i na wolnym ogniu zeszklij cebulę.
Dodaj mielone mięso, koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut, aż mięso się zetnie i trochę przyrumieni, a potem dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia.
Pieczarki pokrój w plasterki, osól i podsmaż na odrobinie oleju na czystej patelni. Również odstaw je, by ostygły.
Pomidory pokrój w kostkę, a sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.
Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy, a ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach.
Na dnie dużej misy wysyp sałatę lodową, a na niej połóż warstwę pomidorów.
Potem połóż mięso, na nim pieczarki, potem fasolę i kukurydzę.
W miseczce wymieszaj składniki sosu: majonez, jogurt, keczup, sok z cytryny oraz słodką paprykę, chilli, sól i pieprz.
Wyłóż sos na warstwę kukurydzy, a na koniec posyp startym serem żółtym.
Tuż przed podaniem sałatki przyozdób ją nachosami: poukładaj je dookoła, pozostałe pokrusz i rozsyp po wierzchu sałatki, lub wszystkie powbijaj w wierzchnią warstwę.