Mleko w proszku - właściwości i przepisy (na blok czekoladowy i krem z mleka w proszku)

Mleko w proszku to jeden z tych produktów, które budzą kontrowersje. Znajdziemy je nie tylko w dużych workach na sklepowych półkach, ale także w wielu produktach, zwłaszcza jogurtach, twarożkach, kefirach i innym nabiale, a także w lodach. Czy mleko w proszku jest szkodliwe? Co z niego przygotować? Podpowiadamy!

Mleko w proszku – właściwości

Przede wszystkim warto wiedzieć, że mleko w proszku jest produktem wysokokalorycznym – w 100 gramach zawiera około 500 kcal. Jest także źródłem białka, ale również cukru i tłuszczu. Dostarcza także witaminę C, ale to zdecydowanie mniejsze ilości niż w przypadku zwykłego mleka. Jest dobrym produktem do przechowywania i jest dosyć wydajne – na przygotowanie szklanki mleka wystarczy około 35 g proszku.

Mleko w proszku – szkodliwość

Wiele osób uważa, że mleka w proszku należy unikać – nie tylko ze względu na wysoką wartość kaloryczną i cukier. Rzeczywiście, pewnie właściwości przyniosły złą sławę temu produktowi. Problem tkwi w tym, że mleko w proszku, jak wiele innych produktów suszonych, zawiera oksyterole (są to pochodne cholesterolu), które w zbyt dużych ilościach sprzyjają rozwojowi miażdżycy, a także mogą mieć związek z rakiem skóry i piersi. Czy zatem należy unikać mleka w proszku? Odpowiedź jest prosta – nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas spożyjemy nabiał z jego domieszką czy przygotujemy blok czekoladowy. Warto jednak rozejrzeć się za produktami, w których składzie nie znajdziemy mleka w proszku – na rynku jest ich coraz więcej!

Do czego mleko w proszku nada się najlepiej?

Bez wątpienia wszyscy znają blok czekoladowy – święcił on triumfy w PRL-u, ale mimo dostępności zwykłej czekolady, popularny jest nadal. Z mleka w proszku można przygotowywać także kremy i masy do ciast. Najprostszym z nich jest pischinger – przekładaniec z wafli tortowych bądź andrutów i masy czekoladowej.

Blok czekoladowy – przepisy

Składniki:

  • 500 g mleka w proszku,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5-6 łyżek kakao,
  • 200 g herbatników,
  • garść orzeszków arachidowych niesolonych,
  • woda

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mleko w proszku.
  2. Masło lub margarynę rozpuść w garnuszku i ostudź.
  3. Potem wlej ją do mleka. Dodaj także cukier i wodę. Wszystko wymieszaj, wlewając powoli wodę – wystarczy jej około 1/2 szklanki, ale dostosuj ilość do gęstości masy. Nie powinna ona być zbyt rzadka.
  4. Mieszając, dodaj także pokruszone herbatniki oraz orzeszki arachidowe.
  5. Następnie wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż blok do niej.
  6. Odstaw do lodówki, aby stężał.
  7. Wskazówka: Łatwo przygotujesz także jasny blok z mleka w proszku. Po prostu nie dodawaj do niego kakao. Możesz także zdecydować się na inne dodatki – doskonały będzie z migdałami, wiórkami kokosowymi lub z żurawiną.

Zobacz przepis na biały, mleczny blok:

Krem z mleka w proszku – przepis

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego (na jasny krem) lub 2,5 łyżki kakao (ciemny krem)

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj przy użyciu miksera kuchennego.
  2. Gdy będzie puszyste, dodaj do niego mleko, cukier i kakao lub cukier wanilinowy.
  3. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj mleko w proszku i zmiksuj.
  4. Kremem posmaruj ciasto i wstaw do lodówki.
  5. Masa z mleka w proszku na drugi dzień będzie mocno stężała i sztywna.
Więcej o: