Sok z wiśni - jak go przygotować? Przepis na domowy sok

Sok z wiśni to jeden z najlepszych przetworów na zimę. Wiśniowy smak i aromat ukryty w buteleczkach schowanych w spiżarni może przywołać wspomnienia cudownego lata! A oprócz wartości sentymentalnej warto pamiętać o witaminach, których sok ten dostarczy!

Sok z wiśni możesz przygotować zarówno do spiżarni, jak i do wypicia na bieżąco. Jeśli jednak masz dostęp do dużej ilości tych owoców, nie wahaj się i zrób zapasy! Jak zrobić sok z wiśni na zimę? Czy da się go przyrządzić bez gotowania? A bez drylowania? Podpowiadamy!

Sok z wiśni bez drylowania

Jeżeli tym, co najbardziej cię przeraża w przygotowywaniu soku z wiśni jest żmudne drylowanie, mamy dobrą wiadomość: znamy sposób na pominięcie tej czynności. Zamiast drylownicy przygotuj metalowe, gęste, spore sitko.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 450 g cukru

Sok z wiśni na zimę - przygotowanie:

Wiśnie dokładnie umyj i poobrywaj ich ogonki. Włóż je do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw je na około 3 godziny, by puściły sok. Następnie zagotuj wiśnie – gotuj je tak długo, aż owoce się rozpadną. Wtedy weź sitko i przetrzyj przez nie wiśnie. Sprawdź smak soku – jeśli jest zbyt słodki, rozcieńcz go odrobiną wody, jeśli według ciebie cukru jest za mało – dodaj odrobinę. Potem wlej sok do wyczyszczonych i wyparzonych butelek. Pasteryzuj przez 25 minut.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz używać cukru, posyp wiśnie odrobiną soli. Dzięki temu również puszczą sok! Jeżeli obawiasz się, że będą zbyt kwaśne, osłódź je na przykład sokiem ze słodkich pomarańczy.

Sprawdź nasz przepis na pyszną wiśniową nalewkę:

Sok z wiśni bez gotowania

Sok z wiśni bez gotowania można przygotować tylko uzbroiwszy się w cierpliwość oraz nastawić na drylowanie. Należy też pamiętać, że jeśli nie zapasteryzujemy soku, będzie on miał znacznie mniejszą trwałość. Trzeba więc przechowywać go w lodówce i zużyć w miarę szybko.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1,6 kg cukru

Przygotowanie:

Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż je do dużego garnka i zasyp cukrem. Wierzch przykryj czystą bawełnianą ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej. Po 10 godzinach zamieszaj. Po kolejnych 10 godzinach powtórz czynność. Rób to, aż wiśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zazwyczaj trwa to około 2-3 dni. Po tym czasie zlej sok do czystych, wyparzonych butelek i zapasteryzuj lub krótko przechowuj w lodówce.

Wskazówka: wydrylowane wiśnie możesz wykorzystać na pyszny dżem! Wystarczy pozostałe wiśnie usmażyć i gorące przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Potem podstaw słoiki do góry dnem, by ostygły. Sprawdź, czy zakrętki się zassały. Jeśli nie – musisz zapasteryzować słoiki lub spożyć dżem w ciągu kilku dni, by się nie zepsuł.

Sok wiśniowy – jak go podawać?

Sok wiśniowy możesz po prostu rozcieńczyć z wodą – będzie zbyt słodki i intensywny do picia solo. Sok z wiśni śmiało dodawaj do herbaty. Nie używaj wtedy cukru, bo będzie przesłodzona! Sok przyda się także do przygotowania pysznego deseru z czasów z dzieciństwa. Możesz nim polać budyń (smaczny będzie zarówno waniliowy czy śmietankowy, jak i czekoladowy) albo kaszę mannę.

Więcej o: