W zlewie lądują brudne naczynia i resztki jedzenia. Szczególnie wtedy, gdy pozostawiacie to wszystko na kilka godzin czy - olaboga - dni, zaczynają się w nim rozwijać bakterie i drobnoustroje. Niemal stale wilgotna powierzchnia zlewu, niekiedy też tłusta, to wręcz idealne warunki do tego, by zamienił się w najmniej apetycznie wyglądające, a przede wszystkim niehigieniczne miejsce w waszej kuchni. Jak o niego zadbać?
Przede wszystkim zlew powinno się myć regularnie po każdym zmywaniu naczyń. Najlepiej zrobić to po prostu gąbką z lekkim detergentem. W przypadku zlewu ze stali nierdzewnej warto też dodać do tego odrobinę sody oczyszczonej. Ma ona lekko żrące właściwości i ziarnistą strukturę, więc idealnie sprawdzi się w przypadku doczyszczania resztek jedzenia, a jednocześnie nie uszkodzi struktury zlewu.
Rant zlewu oraz ociekacz dobrze jest często przecierać z wody. Po pierwsze uchroni to przed powstawaniem nieestetycznego osadu, a po drugie przed rozwojem bakterii.
Innym sposobem na umycie zlewu jest użycie sody z dodatkiem olejków zapachowych. Zobaczcie poniższe wideo.
Resztki jedzenia, które trafiają do zlewu, a potem do odpływu przyklejają się do ścianek rury oraz do wnętrza syfonu. Tam jedzenie psuje się i zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach. W ekstremalnych przypadkach doprowadzają też do zapychania odpływu. Dlatego ważne jest, by regularnie oczyszczać rury. Oto kilka sposobów:
Gdy jednak zdarzy się wam, że zlew się zatka, można go odetkać na kilka sposobów - zarówno domowych, jak i przy użyciu większego kalibru. Więcej o tym: Zapchany zlew - jak sobie z nim poradzić? Oto kilka niezawodnych sposobów.
Na kranie i perlatorze często pojawia się osad z kamienia. Jest on nie tylko nieestetyczny, ale i utrudnia ich podstawową funkcję, czyli swobodny przepływ wody. Na szczęście można się go łatwo pozbyć. Więcej na ten temat oraz kilka innych trików znajdziecie tu: Co zrobić, by sprzątanie kuchni było szybkie i niezbyt pracochłonne? Oto kilka porad i trików.
Zobacz również: