Brudny zlew? Jak doczyścić go wreszcie raz a dobrze? Wyjaśniamy

Zlew jest często zaniedbywanym miejscem w kuchni. Po umyciu naczyń po prostu się o nim zapomina. A to duży błąd, bo nieczyszczony zlew to siedlisko bakterii. Nie zawsze wystarczy przetrzeć go gąbką z płynem.

Zapomniany zlew to pożywka dla bakterii

W zlewie lądują brudne naczynia i resztki jedzenia. Szczególnie wtedy, gdy pozostawiacie to wszystko na kilka godzin czy - olaboga - dni, zaczynają się w nim rozwijać bakterie i drobnoustroje. Niemal stale wilgotna powierzchnia zlewu, niekiedy też tłusta, to wręcz idealne warunki do tego, by zamienił się w najmniej apetycznie wyglądające, a przede wszystkim niehigieniczne miejsce w waszej kuchni. Jak o niego zadbać?

Lepiej myć częściej, a mniej się namęczyć

Przede wszystkim zlew powinno się myć regularnie po każdym zmywaniu naczyń. Najlepiej zrobić to po prostu gąbką z lekkim detergentem. W przypadku zlewu ze stali nierdzewnej warto też dodać do tego odrobinę sody oczyszczonej. Ma ona lekko żrące właściwości i ziarnistą strukturę, więc idealnie sprawdzi się w przypadku doczyszczania resztek jedzenia, a jednocześnie nie uszkodzi struktury zlewu.

Rant zlewu oraz ociekacz dobrze jest często przecierać z wody. Po pierwsze uchroni to przed powstawaniem nieestetycznego osadu, a po drugie przed rozwojem bakterii.

Innym sposobem na umycie zlewu jest użycie sody z dodatkiem olejków zapachowych. Zobaczcie poniższe wideo.

Zlew brzydko pachnie? To najczęściej wina zaniedbanego odpływu

Resztki jedzenia, które trafiają do zlewu, a potem do odpływu przyklejają się do ścianek rury oraz do wnętrza syfonu. Tam jedzenie psuje się i zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach. W ekstremalnych przypadkach doprowadzają też do zapychania odpływu. Dlatego ważne jest, by regularnie oczyszczać rury. Oto kilka sposobów:

  • Gorąca woda z solą: Wsypcie do odpływu kilka łyżek soli i zalejcie sporą ilością gorącej wody. Sól ma właściwości odkażające, a gorąca woda poradzi sobie z zastygniętym tłuszczem.
  • Soda oczyszczona i sok z cytryny: 100 ml soku z cytryny podgrzejcie i wymieszajcie z czubatą łyżką sody oczyszczonej. Całość wlejcie do odpływu i pozostawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie przepłuczcie odpływ dużą ilością wody. Soda ma właściwości żrące, więc łatwo poradzi sobie z resztkami jedzenia. Sok z cytryny zwalczy nieprzyjemny zapach, a jego ciepło roztopi tłuszcz.
  • Ocet: Szklankę octu wlejcie do odpływu i zatkajcie go szczelnie korkiem lub ścierką. Po 10 minutach przepłuczcie rurę dużą ilością wody. Ocet ma działanie antybakteryjne, a do tego zniweluje przykry zapach (jego własny drażniący zapach ulotni się po chwili).
  • Środki do udrożniania rur, które możecie dostać w sklepach. Ta metoda jest bardzo efektywna, ale wymaga więcej ostrożności, szczególnie jeśli macie w domu małe dzieci lub zwierzęta. Żrące opary mogą podrażnić drogi oddechowe.

Gdy jednak zdarzy się wam, że zlew się zatka, można go odetkać na kilka sposobów - zarówno domowych, jak i przy użyciu większego kalibru. Więcej o tym: Zapchany zlew - jak sobie z nim poradzić? Oto kilka niezawodnych sposobów.

Kran i perlator również zasługują na uwagę

Na kranie i perlatorze często pojawia się osad z kamienia. Jest on nie tylko nieestetyczny, ale i utrudnia ich podstawową funkcję, czyli swobodny przepływ wody. Na szczęście można się go łatwo pozbyć. Więcej na ten temat oraz kilka innych trików znajdziecie tu: Co zrobić, by sprzątanie kuchni było szybkie i niezbyt pracochłonne? Oto kilka porad i trików

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (1)
Brudny zlew? Jak doczyścić go wreszcie raz a dobrze? Wyjaśniamy
Zaloguj się
  • sztucznypolak

    0

    Zlewy ze stali nierdzewnej warto od czasu do czasu myc specjalnym sciernym plynem lub pasta.
    Inne srodki nie zetra brudu polaczonego z osadem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX