Pierwsze podpłomyki i pełnoprawne bochenki chleba oddzielają całe ery. Najstarszy tego typu wypiek powstał prawdopodobnie 14 tysięcy lat temu. Chleby wypiekane w czasach starożytnych przybierały formę placków i pierwotnie pieczone były w popiele, później na gorących kamieniach, by w końcu przygotowywać je na rusztach i blachach.
Ta ostatnia forma okazała się najtrafniejszą, gdyż przetrwała aż do obecnych czasów. Początkowo piekło się mieszankę mąki, rozdrobnionych nasion i wody. Z czasem placki zaczęto wzbogacać między innymi o drożdże, które je spulchniały. Dziś skład chleba nie różni się aż tak bardzo. To głównie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Niekiedy dodaje się także nasiona i pestki, a ci najwytrwalsi kilka dni wcześniej przygotowują zakwas, który dodają do mieszanki zamiast drożdży.
Jeśli zatrzymaliście się na "nasiona i pestki", koniecznie sprawdźcie nasz przepis na znakomity bezglutenowy chleb na ich bazie.
Nasza dzisiejsza propozycja to wersja dla tych, którzy chleb uwielbiają, ale nie należą do najbardziej cierpliwych ludzi, by "bawić się" w przygotowywanie zakwasu i długotrwałe czekanie, aż ciasto wyrośnie. Oto prosty i szybki przepis na chleb własnej roboty.
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
Taki chleb najlepiej kroić po wystygnięciu, dzięki czemu nie będzie się rozpadał. Ale wiemy jak trudno się powstrzymać. Po prostu przygotujcie ząbkowany nóż i dobre masło (na przykład to zrobione własnoręcznie), bo w takiej formie świeże pieczywo smakuje chyba najlepiej.
Zobacz również: