Genialny trik, który sprawi, że smażone jajka będą jeszcze lepsze. Użyj śmietanki

Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wybierany przez Polaków sposób na przygotowywanie posiłków. Nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Jest jeden trik, który sprawi, że jedzenie zyska pełniejszy smak. Sprawdzi się zarówno w przypadku sadzonych jajek, jak i smażonych polędwiczek.

Trik na delikatne i pyszne jajka sadzone

Do smażenia zwykle wykorzystuje się olej, oliwę, smalec lub masło. W przepisach praktycznie nie pojawia się nic innego. Okazuje się jednak, że jest pewien rodzaj tłuszczu, który nie tylko sprawi, że jedzenie nie będzie przywierało do patelni, lecz także nabierze bogatszego smaku. O czym mowa? O śmietance.

Ta odpowiedź nie powinna nikogo dziwić. W końcu ze słodkiej śmietanki robi się masło. Wystarczy miksować ją na tyle długo, by tłuszcz oddzielił się od maślanki. Zresztą sami zobaczcie:

Zobacz wideo

Śmietanka zatem łączy w sobie sporą ilość tłuszczu oraz delikatny smak maślanki. Czy to nie jest idealny produkt do smażenia? 

Śmietanka zamiast oleju

Podczas smażenia na śmietance, tłuszcz (pod wpływem ciepła) wydziela się z płynu. Ponieważ to masło w najczystszej postaci, należy pamiętać jedynie o tym, by się nie przypaliło. Całą resztę zrobi maślanka. Podczas smażenia zacznie wyparowywać, dzięki czemu jajka podduszą się jakby "na parze" i nie będą przesuszone. Dodatek wzmocni także ich smak. Trikiem tym podzielił się autor artykułu na portalu Food52.

Jak smażyć jajka na śmietance? Sprawdzi się tu zarówno ta 30-, jak i 36-procentowa. Wystarczy wlać na patelnię odpowiednią jej ilość, rozgrzać i wbić do środka jajka. Ilość śmietanki zależy od tego, jak dużo jest jajek i jak duża jest patelnia. Najlepiej obserwować to, co się na niej dzieje. Jeśli śmietanka za szybko odparuje, a dno patelni stanie się widoczne, warto dolać więcej płynu. Zbyt dużą ilość można odlać lub wybrać za pomocą łyżki. 

Śmietanka nie tylko do smażenia jajek

Smażenie na śmietance ma sporo zalet. To przede wszystkim wyjątkowy maślany smak potraw. Śmietankę przechowuje się łatwiej niż na przykład masło, które trzeba szczelnie owinąć lub trzymać w pudełku, by nie przeszło zapachami z lodówki. Śmietankę zwykle kupuje się w kartonikach, które ułatwiają przechowywanie. Ogromnym plusem smażenia na śmietance jest to, że w tej sposób można przygotować nie tylko jajka. Świetnie sprawdzi się także w przypadku smażenia ryb, warzyw czy mięs. Wyobrażacie sobie, jak delikatne i rozpływające się w ustach muszą być polędwiczki czy nawet klopsiki usmażone w śmietance?

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA