Owsianka na mleku - smakowity pomysł na śniadanie [PRZEPIS]

Owsianka na mleku jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej pożywnych pomysłów na śniadanie. Jest to potrawa z dużą ilością błonnika, dzięki czemu sprawi, że będziemy czuć sytość przez długi czas. Do owsianki można dodać różne składniki, które nie tylko wzbogacą jej smak, ale także uczynią ją jeszcze bogatszą w wartości odżywcze. Z czym owsianka na mleku smakuje najlepiej? Jak ją zrobić?

Jakie mleko do owsianki?

Owsiankę możemy przygotować zarówno na mleku krowim, jak i na roślinnym. Jeśli używamy mleka krowiego, najlepiej użyć tego o 3,2 proc. lub 2 proc. zawartości tłuszczu. Spośród roślinnych mlek możemy wybrać nasze ulubione lub to, które akurat mamy pod ręką - sprawdzą się zarówno mleko sojowe, jak i kokosowe, ryżowe, kokosowo-ryżowe, owsiane czy migdałowe (zobacz również: Jak zrobić mleko kokosowe w domu? To wcale nie takie trudne! Przepis i porady).

Co do owsianki na mleku?

To proste – idealna owsianka na mleku zawiera twoje ulubione słodkie dodatki. Wiele zależy od tego, czy stosujesz jakąś dietę, czy sięgasz po to, na co masz ochotę. Niezależnie, czy liczysz kalorie, czy nie, na pewno uda się skomponować coś pysznego! Owsianka na mleku będzie doskonała z różnymi owocami (na przykład bananem, tartym jabłkiem, malinami), miodem, czekoladą (gorzką, mleczną, ale także kremami czekoladowo-orzechowymi), wiórkami kokosowymi, nasionami słonecznika, chia… Wybierz to, co smakuje ci najbardziej!

Owsianka na mleku – proporcje i sposób przygotowania

Jeśli lubisz dosyć gęstą owsiankę, przygotuj ją w proporcji 1:2 – na przykład 50 g płatków i 100 ml mleka. Jeżeli wolisz owsiankę bardziej płynną, dolej więcej mleka lub wody.

Składniki:

  • 50 g płatków,
  • 100 ml dowolnego mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru

Płatki wsyp do garnuszka i zalej mlekiem. Gotuj je przez 3-4 minuty i odstaw na kilka minut, by napęczniały. Następnie dodaj ulubione dodatki (zobacz również: Jak zrobić owsiankę? Podpowiadamy wam jak przygotować pyszne śniadanie).

Zobacz również nasze przepisy na owsiankę na dwa sposoby:

Owsianka na mleku z owocami – nasze typy:

  • Owsianka z jabłkiem i cynamonem: 1 średnie jabłko zetrzyj na tarce, dodaj szczyptę cynamonu i miód do smaku. Dodaj do przygotowanych płatków owsianych.
  • Owsianka z bananem i borówkami: 1 niewielki banan pokrój w plastry. Ułóż dookoła brzegu w miseczce pełnej przygotowanych wcześniej płatków owsianych. Na środek wysyp małą garstkę borówek.
  • Owsianka z gruszką, nasionami chia i miodem: Gruszkę pokrój w kostkę. Do płatków owsianych na mleku wmieszaj łyżkę nasion chia. Na wierzchu ułóż kawałki gruszki i polej miodem.

Owsianka na mleku na słodko – inne pomysły:

  • Owsianka z masłem orzechowym i bananem: Niewielki banan pokrój na kawałki. Poukładaj je na wierzchu owsianki. Po wierzchu polej masłem orzechowym. Pamiętaj, że owsianka w takiej wersji to prawdziwa bomba kaloryczna!
  • Owsianka z gorzką czekoladą i orzechami: Gorzką czekoladę (3-4 kosteczki) pokrój w kosteczkę lub połam na niewielkie kawałki. Ulubione orzechy pokrusz. Wszystko wymieszaj z przygotowanymi na mleku płatkami owsianymi.
  • Owsianka z malinami i wiórkami kokosowymi: Na wierzch porcji płatków owsianych połóż maliny. Posyp je wiórkami kokosowymi.

Pysznym dodatkiem do owsianki mogą być także przetwory – spróbuj jej z powidłami śliwkowymi, dżemem truskawkowym lub prażonymi jabłkami. Wybieraj przetwory z niewielką ilością cukru – będą dobrze zastępować świeże owoce zimą (zobacz również: Ryż na mleku - danie dzieciństwa)

Więcej o: