Owsiankę możemy przygotować zarówno na mleku krowim, jak i na roślinnym. Jeśli używamy mleka krowiego, najlepiej użyć tego o 3,2 proc. lub 2 proc. zawartości tłuszczu. Spośród roślinnych mlek możemy wybrać nasze ulubione lub to, które akurat mamy pod ręką - sprawdzą się zarówno mleko sojowe, jak i kokosowe, ryżowe, kokosowo-ryżowe, owsiane czy migdałowe (zobacz również: Jak zrobić mleko kokosowe w domu? To wcale nie takie trudne! Przepis i porady).
To proste – idealna owsianka na mleku zawiera twoje ulubione słodkie dodatki. Wiele zależy od tego, czy stosujesz jakąś dietę, czy sięgasz po to, na co masz ochotę. Niezależnie, czy liczysz kalorie, czy nie, na pewno uda się skomponować coś pysznego! Owsianka na mleku będzie doskonała z różnymi owocami (na przykład bananem, tartym jabłkiem, malinami), miodem, czekoladą (gorzką, mleczną, ale także kremami czekoladowo-orzechowymi), wiórkami kokosowymi, nasionami słonecznika, chia… Wybierz to, co smakuje ci najbardziej!
Jeśli lubisz dosyć gęstą owsiankę, przygotuj ją w proporcji 1:2 – na przykład 50 g płatków i 100 ml mleka. Jeżeli wolisz owsiankę bardziej płynną, dolej więcej mleka lub wody.
Składniki:
Płatki wsyp do garnuszka i zalej mlekiem. Gotuj je przez 3-4 minuty i odstaw na kilka minut, by napęczniały. Następnie dodaj ulubione dodatki (zobacz również: Jak zrobić owsiankę? Podpowiadamy wam jak przygotować pyszne śniadanie).
Zobacz również nasze przepisy na owsiankę na dwa sposoby:
Pysznym dodatkiem do owsianki mogą być także przetwory – spróbuj jej z powidłami śliwkowymi, dżemem truskawkowym lub prażonymi jabłkami. Wybieraj przetwory z niewielką ilością cukru – będą dobrze zastępować świeże owoce zimą (zobacz również: Ryż na mleku - danie dzieciństwa)