Dynia piżmowa - jak ją wykorzystać? Podpowiadamy i mamy przepisy

Dynia piżmowa to jeden z wielu rodzajów dyń, które pojawiają się w sklepach i na bazarkach jesienią. Łatwo ją odróżnić od innych gatunków, charakteryzuje się również specyficznym smakiem. Dynia piżmowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co z niej przygotować Podpowiadamy!

Dynia piżmowa – co to takiego?

Dynia piżmowa jest bardzo charakterystyczna – ma podłużny kształt, przypomina zatem gigantyczną gruszkę. Jej skórka ma barwę jasnopomarańczową, miąższ jest bardziej intensywny. Dynia piżmowa pieczona zyskuje także specyficzny maślany smak, dlatego należy do najchętniej kupowanych warzyw jesienią.

Do czego dynia piżmowa?

Z dyni piżmowej można przygotować wiele smakowitych potraw. Na pewno warto zrobić z niej zupę – gęsta i aromatyczna doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie z niej frytek – to dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej liczby różnorodnych warzyw. Należy też pamiętać, że z dyni można robić nie tylko dania słone, ale także przygotowywać ją na słodko – tu rewelacyjnym pomysłem jest ciasto. Puree z dyni piżmowej można dodać do owsianki lub upiec bułeczki z jego dodatkiem. Pokrojona zaś w kawałki może być wykorzystana do zupy lub sosu curry (zobacz również: Jak wybrać najlepszą dynię i w jaki sposób ją przechowywać? Oto kompaktowy poradnik dyniowy).

Dynia piżmowa – przepisy

Dynia piżmowa – frytki. Dla wielbicieli fast-foodów

Składniki:

  • 500 g dyni piżmowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy, np. słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma, imbir itd.

Przygotowanie:

Dynię piżmową przekrawamy na mniejsze kawałki, wybieramy z niej miąższ i pestki. Dynię obieramy ze skórki ostrym nożem lub dobrze naostrzoną obieraczką. Kroimy je w paski i skrapiamy olejem. Potem posypujemy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Podajemy z dipem.

Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować:

Dynia piżmowa – zupa

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • odrobina cukru,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Dynię piżmową kroimy na części i wybieramy miąższ oraz pestki. Następnie ostrym narzędziem obieramy ją ze skórki, a potem kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno, marchew kroimy w plastry, a ziemniaki w kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy dynię, marchewkę i ziemniaki oraz czosnek. Dusimy przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy imbirem, cynamonem, kurkumą, solą, pieprzem i cukrem. Zupę z dyni podajemy z grzankami bądź wędzonym serem białym.

Dynia piżmowa – ciasto

Składniki (na tortownicę lub niedużą formę kwadratową):

  • ok. 500 g dyni piżmowej,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Przygotowanie:

Dynię pokrój, wydrąż miąższ i nasiona, obierz ze skórki, skrop oliwą, a potem włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zblenduj ją na puree. W dużej misce utrzyj olej i cukier. Dodaj jajka, zmiksuj, a potem zwolnij obroty miksera i dodaj puree. Wszystko wymieszaj i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Połącz wszystkie składniki. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez godzinę w 180 stopni Celsjusza.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Przygotowanym lukrem polej upieczone ciasto, a z wierzchu posyp kandyzowaną skórką (zobacz również: Szybkie ciasto z dyni).

Więcej o: