Grzane wino - doskonały sposób na rozgrzewkę w chłodne dni [PRZEPIS]

Grzane wino to jeden z najlepiej rozgrzewających napojów. W zimne jesienne i zimowe wieczory może być prawdziwym wybawieniem od przeziębienia! Jest także bardzo smacznym napojem, który łatwo przygotować samodzielnie. Jak zrobić grzane wino? Sprawdźcie!

Gdy w restauracjach i pubach pojawia się grzane wino, możemy być pewni – zima naprawdę nadchodzi. Wszyscy wiedzą, że jest to napój nie tylko bardzo smaczny, ale także doskonale rozgrzewający. Wiele osób nachodzi także ochota, by zamiast pić grzane wino na mieście, przygotować je samodzielnie. Jak to zrobić? Wszystko wyjaśniamy!

Jakie wino na grzańca?

Tak naprawdę wiele zależy od naszych osobistych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się do niego czerwone wino półsłodkie, bardziej wytrawny grzaniec też ma swoich wielbicieli. Wytrawnego wina lepiej użyć także, wtedy, gdy planujemy dodać do niego miód. Rzadziej spotykany jest grzaniec z białego wina – zdradzimy Wam, jak taki przygotować!

Grzane wino z pomarańczą – klasyczne

Składniki:

  • butelka czerwonego wina półsłodkiego,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 nieduże laski cynamonu,
  • odrobina kardamonu,
  • 4 cm kawałek korzenia imbiru,
  • kilkanaście goździków

Przygotowanie:

Pomarańczę dokładnie umyj i pokrój (razem ze skórką) w ósemki. Korzeń imbiru podziel na 3-4 kawałki. Do garnka wlej wino, wrzuć gwiazdki anyżu, laski cynamonu, kawałki imbiru, oraz cząstki pomarańczy. Dodaj także szczyptę kardamonu i goździki. Zagrzej wino, aby było bardzo ciepłe, ale nie dopuść, by zawrzało. Gorące rozlej do szklanek razem z dodatkami.

Grzane wino z miodem i cytryną

Składniki:

  • butelka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego,
  • 3 łyżki prawdziwego miodu,
  • 1 cytryna,
  • laska cynamonu,
  • kilkanaście goździków,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry jak do herbaty. Wino wlej do garnka, wrzuć plastry cytryny, a także laskę cynamonu, goździki, ziele angielskie oraz wsyp gałkę muszkatołową. Następnie dodaj miód. Wszystko zagrzej (pilnuj, by wino nie zawrzało!), a następnie rozlej wraz z dodatkami do przygotowanych szklanek.

Korek zaklinował się w butelce wina tak mocno, że nie radzi sobie z nim nawet otwieracz? Użyj zapalniczki lub... ciepłej wody! Sprawdź w naszym filmie, jak wyjąć korek z wina:

Białe grzane wino z goździkami i gruszką

Składniki:

  • 1 butelka wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4-5 słodkich gruszek,
  • kilkanaście goździków,
  • gałązki rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Gruszki obierz ze skórki i przekrój na 4 części. Włóż je do garnka i zalej wodą, gotuj, aż owoce będą dość miękkie. Przestudź kompot, by nie był bardzo gorący i wtedy wlej białe wino, miód, wrzuć goździki, gałkę muszkatołową oraz gałązki rozmarynu. Wszystko dobrze wymieszaj i zagrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Potem rozlej do szklanek razem z dodatkami.

Grzane wino na przeziębienie

Jeśli czujesz, że rozkłada Cię przeziębienie, możesz poratować się grzanym winem. Taka „kuracja” sprawdzi się raczej po przemarznięciu lub w pierwszych objawach choroby. Dzięki szybkiemu rozgrzaniu się, możliwe, że uda się opanować jej rozwój. Należy jednak pamiętać, że gdy przeziębienie się przeciąga lub przypomina grypę lub stany zapalne, grzane wino nie pomoże i trzeba natychmiast iść do lekarza! Zanim przygotujemy grzane wino na przeziębienie, warto przypomnieć sobie, czy nie zażywaliśmy lekarstw, których nie wolno łączyć z alkoholem – skutki nieuwagi lub ignorowania tego mogą być naprawdę niebezpieczne!

Więcej o: