Masa kajmakowa nie jest trudna do przygotowania – wymaga jednak od nas trochę cierpliwości. Można ją zrobić z mleka skondensowanego, mleka w proszku albo ze zwykłego mleka. Sprawdźcie, jak zrobić masę kajmakową na trzy sposoby!
Składniki:
Przygotowanie:
Weź garnek z grubym dnem i przełóż do niego masło. Rozpuść je, pilnując, by się nie przypaliło. Wsyp do niego cukier i gotuj, aż się on rozpuści. Mieszając, dolej mleko i dokładnie je wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj wszystko przez 30-40 minut na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, by masa kajmakowa się nie przypaliła. Gotowa masa ma jasnobrązowy kolor, jest dość gęsta i łatwo się rozsmarowuje.
Składniki:
Przygotowanie:
Puszkę mleka skondensowanego włóż do garnka i zalej wodą. Garnek powinien być na tyle wysoki, by cała puszka znalazła się pod wodą. Zagotuj całość, a potem zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie doprowadzaj ponownie do wrzenia. Pilnuj poziomu wody – uzupełniaj ją (pamiętaj, by dolewać wrzątek, a nie zimną wodę z kranu!). Powinna być gotowa po dwóch godzinach. Przed użyciem dobrze ją wystudź.
Składniki:
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i gotuj, aż ten się rozpuści, a całość zgęstnieje. Wtedy wrzuć masło i poczekaj, aż się roztopi. Gotuj razem przez około trzy minuty, a potem wlej śmietankę. Wymieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia i zostaw, by masa trochę przestygła. Potem wsyp mleko w proszku i dobrze połącz, używając miksera.
Zobacz również nasz przepis na ciasto a la Snickers z kremowym karmelem:
Co zrobić z przygotowanym kajmakiem? Masa kajmakowa do wafli czy do ciasta? Wafle przekładane tym przysmakiem to jedna z najpopularniejszych i najprostszych przekąsek – można ją przygotować naprawdę szybko. Propozycji na ciasto można znaleźć wiele. My polecamy lekki biszkopt czekoladowy z kremem śmietankowym i kajmakiem.
Składniki:
Przygotowanie: