Masa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?

Masa kajmakowa dobrze znana jest wszystkim miłośnikom ciast i innych wyrobów cukierniczych. Doskonale komponuje się z czekoladą i orzechami, jest niezastąpiona do wafli i kruchego ciasta. Masa kajmakowa w puszce dostępna jest w wielu sklepach, jednak warto nauczyć się, jak zrobić ją samodzielnie!

Jak zrobić masę kajmakową?

Masa kajmakowa nie jest trudna do przygotowania – wymaga jednak od nas trochę cierpliwości. Można ją zrobić z mleka skondensowanego, mleka w proszku albo ze zwykłego mleka. Sprawdźcie, jak zrobić masę kajmakową na trzy sposoby!

Masa kajmakowa – przepis ze zwykłego mleka

Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2 proc.,
  • ok. 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Weź garnek z grubym dnem i przełóż do niego masło. Rozpuść je, pilnując, by się nie przypaliło. Wsyp do niego cukier i gotuj, aż się on rozpuści. Mieszając, dolej mleko i dokładnie je wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj wszystko przez 30-40 minut na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, by masa kajmakowa się nie przypaliła. Gotowa masa ma jasnobrązowy kolor, jest dość gęsta i łatwo się rozsmarowuje.

Masa kajmakowa – przepis z mleka skondensowanego

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Puszkę mleka skondensowanego włóż do garnka i zalej wodą. Garnek powinien być na tyle wysoki, by cała puszka znalazła się pod wodą. Zagotuj całość, a potem zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie doprowadzaj ponownie do wrzenia. Pilnuj poziomu wody – uzupełniaj ją (pamiętaj, by dolewać wrzątek, a nie zimną wodę z kranu!). Powinna być gotowa po dwóch godzinach. Przed użyciem dobrze ją wystudź.

Masa kajmakowa z mlekiem w proszku – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka śmietanki 36 proc.,
  • 1/2 kostki masła,
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i gotuj, aż ten się rozpuści, a całość zgęstnieje. Wtedy wrzuć masło i poczekaj, aż się roztopi. Gotuj razem przez około trzy minuty, a potem wlej śmietankę. Wymieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia i zostaw, by masa trochę przestygła. Potem wsyp mleko w proszku i dobrze połącz, używając miksera.

Zobacz również nasz przepis na ciasto a la Snickers z kremowym karmelem:

Ciasto z masą kajmakową – jakie przygotować?

Co zrobić z przygotowanym kajmakiem? Masa kajmakowa do wafli czy do ciasta? Wafle przekładane tym przysmakiem to jedna z najpopularniejszych i najprostszych przekąsek – można ją przygotować naprawdę szybko. Propozycji na ciasto można znaleźć wiele. My polecamy lekki biszkopt czekoladowy z kremem śmietankowym i kajmakiem.

Ciasto z masą kajmakową – biszkopt czekoladowy z kremem:

Składniki:

  • 3/4 szklanka mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 330 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 200-250 g kajmaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj biszkopt: Rozpuść gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej, a następnie wystudź. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, a potem powoli dodawaj kolejno żółtka, mieszając mikserem na niższych obrotach. Dolej rozpuszczoną czekoladę, dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Przygotowaną masę przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj krem: Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru. Na koniec wmieszaj do niej serek mascarpone.
  3. Przygotuj ciasto: Biszkopt przetnij na dwa blaty. Przełóż je kajmakiem, a wierzch posmaruj kremem śmietankowym. Na niego zetrzyj mleczną czekoladę. Ciasto podawaj schłodzone.
Więcej o: