Sałatka jarzynowa - przepisy mniej tradycyjne z kurczakiem i śledziem

Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa polskich stołów - wiele osób nie wyobraża sobie imprez rodzinnych bez niej! Przepis na nią zna każda osoba, która kocha gotowanie. To podstawa! Jak jednak przygotować ją trochę inaczej niż zwykle?

Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, na którą każdy kucharz ma swój własny przepis. Lista składników jest podobna, ale proporcje mogą być zmienne – różne smaki wybijają się na pierwszy plan. Dziś chcemy Wam zaproponować zrobienie sałatki jarzynowej inaczej – nie obawiajcie się kuchennych eksperymentów!

Sałatka jarzynowa – składniki

Sałatka jarzynowa nie może obejść się bez takich składników jak: marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler, groszek konserwowy i majonez. Sałatka jarzynowa z jajkiem nikogo nie dziwi – choć nie jest to składnik obowiązkowy, dlatego na diecie wegańskiej lub przy alergiach śmiało można je pominąć. Sałatka jarzynowa z jabłkiem to także bardzo częste rozwiązanie – niektórzy jednak dodają je tylko symbolicznie, u innych smak tego owocu jest mocno wyczuwalny. Dodatek kukurydzy oraz wybór między ogórkami kiszonymi a konserwowymi to już raczej kwestia indywidualna. A co można zrobić, by trochę odmienić tradycyjny przepis?

Zobacz nasz przepis wideo na klasyczną sałatkę jarzynową:

Sałatka jarzynowa z kurczakiem

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 puszka groszku konserwowego,
  • 1 jabłko,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia

Sałatka jarzynowa z kurczakiem – przygotowanie

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i ugotuj w jednym garnku, w innym zaś ugotuj jajka na twardo. Kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, aby się lekko przyrumienił i ściął w środku, a na koniec dopraw solą i pieprzem, odsącz z tłuszczu i odstaw do wystudzenia. Ugotowane warzywa i jajka, a także obrane jabłko oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Wszystkie warzywa wsyp do dużej miski, dodaj majonez i, doprawiwszy solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.

Sałatka jarzynowa ze śledziem – przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 płaty śledziowe (solone),
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz

Sałatka jarzynowa ze śledziem – przygotowanie:

Solone płaty śledziowe wymocz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz ze skórki i ugotuj do miękkości, a jajka w osobnym garnku – na twardo. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i obrane jabłko pokrój w kostkę. Pokrój także płaty śledziowe, a natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki oprócz natki wsyp do dużej miski. Dopraw pieprzem i solą (uważaj na jej ilość – śledzie mimo wszystko będą dość słone), dodaj majonez i wszystko wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki.

Wskazówki:

  • jeśli chcesz, by sałatka jarzynowa była mniej kaloryczna, dodaj 2 łyżki majonezu wymieszane z dwoma łyżkami gęstego jogurtu naturalnego;
  • nie wylewaj wody po ugotowaniu warzyw – bulion przyda się do zrobienia sosu lub zupy.
Więcej o: