Sos borowikowy do makaronu, placków ziemniaczanych, kotletów. Pycha!

Sos borowikowy to kwintesencja jesieni! Aromatyczny, pachnący lasem i doskonały w smaku wzbogaci pieczone mięsa, potrawy z ziemniaków oraz makaron. Jeśli za Tobą grzybobranie owocne w kosz pięknych grzybów, sprawdź, jak przygotować sos borowikowy!

Sos borowikowy z mrożonych grzybów będzie smakował równie dobrze, co ten przygotowany ze świeżych. Jeśli masz suszone prawdziwki, możesz ich śmiało użyć. Z nich też łatwo przyrządzisz coś smacznego. Zobacz, do jakich potraw można podać sos borowikowy i w jaki sposób go przyrządzić!

Sos borowikowy – do czego go podawać?

Borowik to jeden z najszlachetniejszych grzybów – warto podać go w najlepszym wydaniu! Sos borowikowy do polędwicy będzie smakował wybornie, doskonale podkreśli smak i aromat mięsa. Sos borowikowy do karkówki także będzie świetnym wyborem! Warto pamiętać, by wybierać dobre jakościowo mięso, świeże i z odpowiednią ilością tłuszczu – nieświeże lub zbyt tłuste zepsuje całą potrawę. Jeśli masz ochotę na potrawę bezmięsną, także masz w czym wybierać. Przygotuj doskonały makaron z sosem borowikowym, kluski (śląskie, kopytka, pyzy) lub placki ziemniaczane. One również będą smakować rewelacyjnie w leśnym wydaniu!

Sos śmietanowy z borowików – przepis

Składniki:

  • 400 g świeżych lub mrożonych borowików,
  • 1 cebula,
  • 300 g śmietany 12 proc. lub 18 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła + łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 szklanki wody

Sos śmietanowy z borowików – przygotowanie

Cebulę posiekaj w piórka, grzyby dokładnie umyj i pokrój w plastry, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, czosnek, masło i przesmaż całość. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś wszystko pod przykrywką tak długo, aż borowiki będą miękkie. Wtedy dodaj śmietanę (zahartuj ją wcześniej, mieszając śmietanę z odrobiną gorącego sosu z patelni), wymieszaj, wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, a dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć posiekany drobno koperek.

Borowik, czy nie borowik? Uważaj, te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą poważnie zaszkodzić. Sprawdź, na które uważać, w naszym filmie:

Sos borowikowy z suszonych borowików – przepis

Składniki:

  • ok. 30 g suszonych prawdziwków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • sól i pieprz,
  • woda,
  • olej rzepakowy

Sos borowikowy z suszonych borowików – przygotowanie:

Suszone grzyby zalej ciepłą wodą, przykryj i odstaw je na kilka godzin (najlepiej na całą noc poprzedzającą gotowanie sosu). Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Grzyby odsącz z zalewy (nie wylewaj jej – będzie potrzebna na dalszym etapie przyrządzania potrawy) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na oleju, potem dodaj prawdziwki i czosnek, wszystko smaż przez kilka minut. Następnie zalej wodą z odsączonych grzybów i duś tak długo, aż borowiki będą miękkie. Na koniec dodaj śmietanę (zahartowaną wcześniej z odrobiną sosu z patelni). Jeśli sos jest zbyt rzadki, w śmietanie i odrobinie sosu rozmieszaj łyżkę mąki lub mielonego siemienia lnianego. Wszystko połącz, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Więcej o: