Dynia w occie jabłkowym na dwa sposoby. Zachowaj królową jesieni na dłużej

Dynia w occie jabłkowym to doskonały pomysł na wykorzystanie królowej jesieni. Gdy na straganach roi się od dyń i robisz zapasy na zupę, curry i muffiny, pamiętaj także o dyni w occie! Warto ją przygotować i cieszyć się jej smakiem w innej formie oraz nie tylko w sezonie. Uwaga - mamy też patent na dynię w occie bez pasteryzowania!

Dynia w occie jabłkowym to doskonały dodatek do pieczonych mięs, pasztetów (również warzywnych) oraz serów. Będzie doskonała zarówno w kanapkach, jak i na podana na eleganckim półmisku. Można ją także dodawać do sałatek – ciekawie wzbogaci ich smak. Dynia w occie krok po kroku – mamy dla was kilka pomysłów i wszystko opisujemy!

Dynia w occie na słodko

Składniki:

  • 2 kg obranej i wydrążonej dyni,
  • 6 szklanek wody,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1 szklanka octu jabłkowego (lub innego),
  • mała garstka goździków,
  • kawałek imbiru,
  • kawałek kory cynamonu

Dynia w occie z cynamonem i goździkami – przygotowanie

  1. Dynię pokrój na mniejsze części, wydrąż miąższ i usuń pestki (możesz zachowac je do wysuszenia). Obierz ze skórki ostrą obieraczką.
  2. Pokrojoną dynię przełóż do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wyjmij dynię.
  3. Do wody dolej ocet jabłkowy, wsyp cukier, wrzuć goździki, a także pokrojony na kawałki imbir i połamaną korę cynamonu. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
  4. Dynię powkładaj do umytych i wyparzonych słoików, włóż do nich także kawałki imbiru, kory cynamonu oraz goździki. Zalej dynię gorącą zalewą i mocno zakręć wieczko.
  5. Pasteryzuj przez 15 minut, zostaw do wystudzenia w wodzie.

Dynia w occie na ostro

Składniki:

  • 2 kg obranej i wydrążonej dyni,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu jabłkowego (lub innego),
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka ostrej papryki lub kilka plasterków papryczki chilli (z ziarenkami!),
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu,
  • kilkanaście goździków

Dynia w occie na ostro – przygotowanie:

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i usuń z niej pestki (możesz je zachować do wysuszenia) oraz miąższ, a następnie obierz ze skórki.
  2. Zagotuj dynię w garnku, gdy woda zacznie wrzeć, wyjmij ją.
  3. Uzupełnij wodę, dolej ocet jabłkowy, wsyp sól i cukier, wrzuć goździki, ziarna pieprzu i ostrą papryczkę. Gotuj, aż wszystko ponownie zawrze, a sól i cukier się rozpuszczą.
  4. Do słoiczków wrzuć goździki, pieprz i kawałki papryczki, a potem dynię. Zalej gorącą zalewą i mocno zakręć wieczko.
  5. Pasteryzuj przez 15 minut, zostaw do wystudzenia w wodzie.

Dynia w occie bez pasteryzowania

Czy da się zrobić dynię w occie bez pasteryzowania, która dobrze się zamarynuje i przetraw kilka tygodni? Możesz spróbować! Musisz działać szybko i sprawnie – mieć wcześniej przygotowane umyte i wyparzone słoiki oraz zakrętki. Ciepłe kawałki dyni włóż od razu do słoiczków. Gdy zalejesz wszystko gorącą zalewą, zakręć słoiki od razu i odstaw je do góry dnem. Kiedy wystygną, sprawdź, czy wieczko jest wklęsłe – jeśli tak, dynia w occie bez pasteryzowania gotowa! Jeśli wieczko jest wypukłe, niestety pasteryzacja będzie konieczna. Dynię gotową do przechowywania trzymaj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA