Dynia w occie jabłkowym to doskonały dodatek do pieczonych mięs, pasztetów (również warzywnych) oraz serów. Będzie doskonała zarówno w kanapkach, jak i na podana na eleganckim półmisku. Można ją także dodawać do sałatek – ciekawie wzbogaci ich smak. Dynia w occie krok po kroku – mamy dla was kilka pomysłów i wszystko opisujemy!
Dynia w occie na słodko
Składniki:
- 2 kg obranej i wydrążonej dyni,
- 6 szklanek wody,
- 1/2 kg cukru,
- 1 szklanka octu jabłkowego (lub innego),
- mała garstka goździków,
- kawałek imbiru,
- kawałek kory cynamonu
Dynia w occie z cynamonem i goździkami – przygotowanie
- Dynię pokrój na mniejsze części, wydrąż miąższ i usuń pestki (możesz zachowac je do wysuszenia). Obierz ze skórki ostrą obieraczką.
- Pokrojoną dynię przełóż do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wyjmij dynię.
- Do wody dolej ocet jabłkowy, wsyp cukier, wrzuć goździki, a także pokrojony na kawałki imbir i połamaną korę cynamonu. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
- Dynię powkładaj do umytych i wyparzonych słoików, włóż do nich także kawałki imbiru, kory cynamonu oraz goździki. Zalej dynię gorącą zalewą i mocno zakręć wieczko.
- Pasteryzuj przez 15 minut, zostaw do wystudzenia w wodzie.
Dynia w occie na ostro
Składniki:
- 2 kg obranej i wydrążonej dyni,
- 6 szklanek wody,
- 1 szklanka octu jabłkowego (lub innego),
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka ostrej papryki lub kilka plasterków papryczki chilli (z ziarenkami!),
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu,
- kilkanaście goździków
Dynia w occie na ostro – przygotowanie:
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i usuń z niej pestki (możesz je zachować do wysuszenia) oraz miąższ, a następnie obierz ze skórki.
- Zagotuj dynię w garnku, gdy woda zacznie wrzeć, wyjmij ją.
- Uzupełnij wodę, dolej ocet jabłkowy, wsyp sól i cukier, wrzuć goździki, ziarna pieprzu i ostrą papryczkę. Gotuj, aż wszystko ponownie zawrze, a sól i cukier się rozpuszczą.
- Do słoiczków wrzuć goździki, pieprz i kawałki papryczki, a potem dynię. Zalej gorącą zalewą i mocno zakręć wieczko.
- Pasteryzuj przez 15 minut, zostaw do wystudzenia w wodzie.
Dynia w occie bez pasteryzowania
Czy da się zrobić dynię w occie bez pasteryzowania, która dobrze się zamarynuje i przetraw kilka tygodni? Możesz spróbować! Musisz działać szybko i sprawnie – mieć wcześniej przygotowane umyte i wyparzone słoiki oraz zakrętki. Ciepłe kawałki dyni włóż od razu do słoiczków. Gdy zalejesz wszystko gorącą zalewą, zakręć słoiki od razu i odstaw je do góry dnem. Kiedy wystygną, sprawdź, czy wieczko jest wklęsłe – jeśli tak, dynia w occie bez pasteryzowania gotowa! Jeśli wieczko jest wypukłe, niestety pasteryzacja będzie konieczna. Dynię gotową do przechowywania trzymaj w chłodnym, zacienionym miejscu.