Grzyby w occie - przepis na doskonały dodatek do mięs na zimno i sosów

Sprawdzony przepis na grzyby w occie to coś, czego poszukują wszyscy grzybiarze po udanych zbiorach. Nic dziwnego - pyszne grzyby marynowane w occie to bardzo popularna i smaczna przekąska, którą można podawać na wiele sposobów. Jeśli jesteś po udanym grzybobraniu, sprawdź, jak marynować grzyby w occie!

Grzyby w occie można przygotować z większości gatunków grzybów, które znajdziemy w naszych lasach. Ta pyszna przekąska bardzo często pojawia się na naszych stołach. Grzyby w occie to jeden z najlepszych dodatków do pieczonych mięs i pasztetów (również warzywnych). Można je podać zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i położyć na pospiesznie przygotowywaną kanapkę. Jak zrobić grzyby w occie? Podpowiadamy!

Grzyby w occie – wskazówki:

  1. Pamiętaj, że grzyby przed marynowaniem należy obgotować. Surowe mogą przysporzyć problemów żołądkowych.
  2. Grzybów lepiej nie podawać małym dzieciom i osobom, które cierpią na choroby układu trawiennego.
  3. Do marynowania najlepiej wybierać najdrobniejsze grzyby. Jeśli mamy tylko większe, trzeba obciąć ich trzonki i pokroić kapelusze na mniejsze kawałki.
  4. Słoiki do marynowania grzybów powinny być dobrze umyte i wyparzone.
  5. Jeżeli planujesz marynować maślaki, nie zapomnij obrać ich ze skórki.

Przepis na grzyby w occie

Składniki:

  • 2,5 kg drobnych grzybów (np. maślaków, borowików, opieńków itd.),
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • woda

Grzyby w occie – jak zrobić?

  1. Przygotuj grzyby do marynowania: Grzyby dokładnie przebierz, oczyść i umyj. Większym odkrój trzonki i pokrój kapelusze. W garnku zagotuj wodę z 3 łyżkami soli, wrzuć do niej grzyby. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut (kurki i opieńki możesz gotować krócej, borowiki i podgrzybki – dłużej).
  2. Grzyby marynowane w occie – zalewa: Wodę i ocet wlej do garnka. Dodaj pokruszone liście laurowe, ziarnka gorczycy oraz ziela angielskiego. Gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Przygotuj grzyby w occie: Do czystych słoików przełóż jeszcze gorące grzyby i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć mocno. Pasteryzuj, gotując przez 10 minut.

Nadal nie wiesz, jak zrobić grzyby w occie? Sprawdź nasz przepis wideo:

Grzyby w zalewie octowej bez pasteryzowania – jak zrobić?

Jeśli nie masz czasu lub nie potrafisz pasteryzować przetworów, możesz spróbować pominąć ten etap. Musisz działać sprawnie – grzyby, które przekładasz do słoików muszą być gorące, podobnie jak i zalewa. Słoiki dobrze zakręć i postaw do góry dnem, aby się zassały. Gdy ostygną, sprawdź, czy pokrywka jest wklęsła – jeśli tak, to znaczy, że grzyby w zalewie octowej bez pasteryzowania udało się przygotować. Jeśli jest wypukła, konieczne jest zapasteryzowanie słoików w garnku lub w piekarniku.

Z czym zrobić grzyby marynowane w occie?

Do zalewy octowej możesz dodać różne składniki, które zmienią smak grzybków. Dość neutralna będzie marchewka pokrojona w plastry, bardziej już aromatyczna – cebula pokrojona w piórka lub całe ząbki czosnku. Jeśli chcesz przygotować grzybki na ostro, dodaj odrobinę chilli lub pieprzu cayenne, jeżeli chcesz, by były bardziej słodkie, dodaj miód.

Więcej o: