Pulpety wychodzą twarde i suche w środku? Nie używaj bułki tartej

Pulpety to danie, które dla wielu osób jest wspomnieniem z dzieciństwa - dobrym lub złym. Należycie do pierwszej grupy? To jesteście w dobrym miejscu. Jeśli zaś nie lubicie pulpetów, pora je odczarować. Znamy przepis na soczyste pulpety, które nie rozpadają się na talerzu.

Soczyste pulpety - jak je zrobić? 

Choć pulpety są bardzo proste w przygotowaniu, łatwo popełnić kilka błędów. Przez to mięsne kule są albo zbyt luźne i się rozpadają, albo zbite i suche w środku. Jak tego uniknąć? Mamy na to rozwiązanie. Nasza dzisiejsza propozycja to takie pulpety, które są miękkie i soczyste w środku, ale zwarte na tyle, by zachowały swój kształt. 

Jakie mięso do pulpetów?

Aby pulpety były soczyste i miękkie, najlepiej użyć dość tłustego mięsa. Dzięki temu będą miały soczystą i delikatną strukturę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc takie mięsne kule będą też smaczniejsze. Najlepiej sprawdzi się wieprzowina czy wołowina (albo ich mieszanka). Nic też nie stoi na przeszkodzie, by używać mięsa drobiowego, ale warto je zmielić również ze skórą, by je lekko "natłuścić". Do masy mięsnej można też dodać łyżkę smalcu.

Przepis na soczyste pulpety

Składniki:

  • biała bułka (najlepiej lekko czerstwa)
  • mleko do namoczenia bułki
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko (rozmiar M)
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka ulubionego zioła (na przykład tymianku, oregano, koperku)
  • dwie łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
  • dwie łyżki oleju
  • półtorej szklanki bulionu (najlepiej domowej roboty)

Opcjonalnie:

  • 80 ml śmietanki 30 proc. 
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki posiekanego koperku

Jak zrobić soczyste pulpety?

  1. Bułkę zamaczamy w mleku. Możemy ją porozrywać na mniejsze kawałki.
  2. W międzyczasie cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, sól, pieprz i zioła oraz namoczoną bułkę. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Na sam koniec dodajemy całe jajko i raz jeszcze łączymy składniki.
  4. Z mięsa formujemy kule nieco większe od orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
  5. W garnku rozgrzewamy olej. Do środka wkładamy pulpety i krótko obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu. Dzięki temu zamkniemy wilgoć w środku pulpetów, a z zewnątrz się przypieką i nie zaczną rozpadać.
  6. W międzyczasie zagotowujemy bulion, który przelewamy do garnka z zarumienionymi pulpetami. Do wywaru można teraz dodać śmietankę, koncentrat pomidorowy lub koperek (w zależności od tego, jaki sos lubicie).
  7. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy całość przez około 20 minut.
  8. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można dodać do niego odrobinę wody z mąką. Do zagęszczenia sosu dobrze nadaje się też woda po gotowaniu ziemniaków albo makaronu.
  9. Gotowe pulpety przekładamy na talerze i podajemy z ziemniakami, kluskami czy makaronem.

Wskazówka: Do pulpetów można użyć także bułki tartej, jednak należy ją zalać niewielką ilością mleka. Sucha bułka wchłania wilgoć z mięsa, dlatego pulpety wychodzą twarde i suche w środku.

Zobaczcie, jak łatwo się robi takie pulpety. Poniżej wideo w nieco innej, ale również klasycznej wersji.

Pulpety w wielu smakach

Choć pulpety to klasyczne danie, można dodawać do niego różne zioła i przyprawy oraz podawać z wymyślnymi sosami. Doskonale smakują w wersji z rozmarynem oraz sosem śmietanowo-grzybowym (na przykład tym z borowików) albo z imbirem i azjatyckim sosem curry. Jeśli zaś nie lubicie jednolitej struktury pulpetów, do mięsa dodajcie posiekane orzechy (na przykład włoskie) albo pestki (dyni lub słonecznika). Efekt końcowy zależy od waszej kreatywności.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (8)
Pulpety wychodzą twarde i suche w środku? Nie używaj bułki tartej
Zaloguj się
  • voyteko

    Oceniono 1 raz 1

    przestan uzywac srodkow na zatwardzenie...

  • moulinne

    0

    Tak, tak... Tyle że:
    - najlepsze pulpety, to pulpety z cielęciny,
    - żadnych jajek
    - żadnego obsmażania.
    I tylko tyle. Bedą delikatne, puszyste. Oczywiście podawane od razu na stół, bo pulpety nie nadają się do odgrzewania. No, chyba że te wołowe, sklejone jajami i obsmażone - tym odgrzewanie już i tak nie zaszkodzi, więc śmiało można je trzymać w lodówce i tydzień...

  • homo-homini-lupus

    0

    Pulpety wychodzą twarde i suche w środku... bo są wege!

  • siata2

    0

    O mamo! Masakra! Nie dalej jak wczoraj robiłam pulpety. Z chudziutkiego mięsa z kuraka. Do mięsa (800 g) dodałam raptem 6 łyżek zmielonych płatków owsianych, 3 jajka, poszatkowaną cebulę i standardowe przyprawy. Po wymieszaniu odstawiłam na chwilę aby nadmiar wilgoci wsiąknął w płatki. Uformowane kulki obgotowałam w wodzie (tyle aby się tylko ścieły, może 2 minuty spędziły we wrzątku). Całość wskoczyła do sosu pomidorowego a ten z całym naczyniem na 30 minut do piekarnika. Wersja do spaghetti idealna!

  • audisto

    0

    O rety!!!! Ze względu na dietę stosowałam bardzo chude mięso (całkowicie pozbawione tłuszczu) np. schab. Sama to mięso mieliłam z cebulą, dodawałam przyprawy i bułkę tartą oraz trochę ciepłej wody. Czy to pulpety, czy kotlety mielone wychodziły zawsze pulchne i soczyste. Piszę w czasie przeszłym ponieważ przeszłam na dietę bezmięsną i znacznie schudłam. Jeszcze jedna rada - róbcie sami wędliny. Są zdrowsze bez tych wszystkich "napychaczy i poprawiaczy".

  • nada83

    0

    Szwedzi dodają do klopsikow pure z ziemniaków

  • kkrispl

    Oceniono 4 razy 0

    Ja bym tam dodał, nieco gipsu...lubię jak coś chrupie...

  • cezar85

    0

    najs

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX