Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? Jeden trik, by uzyskać miękki środek i chrupiącą skórkę

Pieczone ziemniaki są prostą potrawą, ale nie zawsze wychodzą idealnie. Często bywają zbyt miękkie albo, mimo długiej obróbki, jakby niedopieczone. Jak sprawić, by były perfekcyjne? To kwestia odpowiednich ziemniaków i sposobu przygotowania.

Idealne pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki same w sobie stanowią świetną potrawę, ale najczęściej podaje się je jako dodatek do dań obiadowych. Ich zrobienie nie jest pracochłonne, a dobrze przygotowane smakują zachwycająco. Jednak nie zawsze wychodzą idealnie. Prezentujemy dziś przepis na perfekcyjne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

Jakie ziemniaki do pieczenia?

Pod względem kulinarnym ziemniaki dzielą się na trzy grupy od A do C. Klasyfikacja opiera się na zawartości suchej masy i skrobi, a więc stopnia mączystości. Typ A to ziemniaki sałatkowe, zwarte i niezbyt mączyste. Typ B jest uniwersalny, zachowuje swój kształt, ale pod naciskiem się rozpada. Z kolei typ C to ziemniaki najbardziej mączyste i luźne - idealne do puree i placków.

Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Upieczone nie będą zbyt twarde, a jednocześnie nie będą się łatwo rozpadać. 

Jak zrobić chrupiące ziemniaki?

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy. Dobrze wykorzystać do tego czystą gąbkę. Możemy pominąć ten krok, jeśli wolimy je obrać. Warto jednak rozważyć jedzenie ziemniaków ze skórką, gdyż zawiera w sobie bardzo dużo witamin.
  2. Kroimy warzywa w kostkę o długości około trzech-czterech centymetrów. Krótko przepłukujemy pod zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
  3. W garnku zagotowujemy wodę wraz z solą, a następnie wkładamy do środka ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez osiem minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i przygotowujemy mieszankę z wybranych przypraw. Może być sucha, na przykład z mielonej papryki, czosnku i tymianku albo mokra (polecamy taką na bazie oliwy, rozmarynu i czosnku).
  5. Mieszanką pokrywamy delikatnie ziemniaki, po czym rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie mogą się ze sobą stykać, gdyż skórka nie będzie chrupiąca.
  6. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około pół godziny lub do momentu, aż skórka się przyrumieni.

Wstępne gotowanie ziemniaków sprawi, że szybciej "zrobią się" w środku, a woda ze skórki wyparuje. Zaś dzięki wstawieniu ich do piekarnika po lekkim przestudzeniu, skórka ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiąca.

Pieczone ziemniaki można też przygotować w inny sposób. Robi wrażenie!

Uniwersalne pieczone ziemniaki

Takie pieczone ziemniaki świetnie smakują podane z dipami, na przykład czosnkowym albo keczupem. To o tyle uniwersalne danie, że można dowolnie je przyprawić. Wyżej zaproponowaliśmy dość proste i klasyczne zestawienia, ale warto też poeksperymentować i dodać na przykład przyprawę curry.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (25)
Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? Jeden trik, by uzyskać miękki środek i chrupiącą skórkę
Zaloguj się
  • kuria_jego_mac

    Oceniono 11 razy 11

    Ale pierdoły. Niewiele lepiej od sałatki z pomidorów waszej idolki - ByAnn. Czekam jeszcze na idealnie zagotowaną wodę na herbatę. Aby herbata była soczysta.

  • fajnybrat

    Oceniono 7 razy 5

    Faktycznie - skórka ziemniaków poddana obróbce w temperaturze 220 C zawiera dużo witamin ....

  • jogar

    Oceniono 5 razy 5

    Kroimy w kostke a na zdjęciu ćwiartki lub ósemki :)

  • c.t.k

    Oceniono 3 razy 3

    Dlaczego ziemniaki, które się stykają, nie bedą miały chrupiącej skórki?.
    Nie zasnę dopóki się nie dowiem!.

  • atr8

    Oceniono 3 razy 3

    Czy ktoś w końcu powstrzyma idiotów wypisujących bzdurne porady na tym "hapsie"?

  • zawszedak111

    Oceniono 2 razy 2

    olaru, czy na tym zdjęciu są ziemniaki pokrojone w kostkę!???

  • za_miske_ryzu

    Oceniono 2 razy 2

    Wspaniały przepis. Teraz chętnie przeczytam o idealnie przygotowanej kromce chleba z masłem, ze szczegółową informację o tym, jaką grubość powinna mieć idealnie odkrojona kromka oraz jak długo należy poczekać, aż wyjęte z lodówki masło osiągnie konsystencję pozwalającą na idealne rozsmarowanie go na kromce.

    Informacje o tym, z jakim mięsem lub warzywami należy podawać tak posmarowaną kromkę będą oczywiście również bardzo pomocne.

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 1 raz 1

    Ale głupoty! Gotując warzywa wygotowujemy cały smak i składniki odżywcze. Warzywa najlepiej gotować w mikrofalówce.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX