Wątróbka - jak ją przyrządzać, by była najlepsza? Wyjaśniamy i mamy przepisy

Wątróbka to wciąż jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań na naszym stole. Wiele słyszy się o jej właściwościach zdrowotnych, bogactwie składników odżywczych, ale u wielu osób znajduje się na liście potraw, których spożywania stanowczo odmawiają. Jak przygotować wątróbkę, by była smaczna? Podpowiadamy!

Wątróbka powinna się pojawiać na naszych stołach znacznie częściej niż do tej pory. To doskonałe źródło żelaza, witaminy A, witamin z grupy B oraz białka. Żelazo, którego dostarcza, jest łatwo przyswajalne, witamina A dobrze wpływa na wzrok, natomiast witaminy z grupy B regulują funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas foliowy (czyli witamina B9, która znajduje się w wątróbce) jest niezbędny kobietom w ciąży lub planującym macierzyństwo. A do tego wątróbka jest niskokaloryczna, niedroga, a dobrze przygotowana – bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?

Wątróbka drobiowa a wątróbka wieprzowa

Wątróbka drobiowa oraz wątróbka wieprzowa różnią się smakiem i niektórymi właściwościami. Smak drobiowej jest delikatniejszy, wieprzowa natomiast charakteryzuje się bardziej intensywnym aromatem, a błonki i przerosty mogą sprawiać, że będzie gorzkawa. Warto pamiętać, by ją dobrze oczyścić przed przygotowaniem. Wątróbka drobiowa zawiera więcej kwasu foliowego, ale także więcej cholesterolu – osoby z podwyższonym cholesterolem powinny na nią uważać. Wątróbka wieprzowa to lepsze źródło żelaza i zawiera mniej tłuszczu, ale przeszkodą może być jej smak.

Jak przygotować wątróbkę?

Wątróbka smażona

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • mąka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

Jak usmażyć wątróbkę?

Wątróbkę przepłucz i oczyść z żyłek i błonek. Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię wylej olej rzepakowy i rozgrzej go, a następnie zeszklij na nim cebulę. Gdy będzie gotowa, przełóż ją na osoby talerz. Wątróbki obtocz w mące, oprósz solą i pieprzem do smaku i smaż kolejno po obu stronach do mocnego zrumienienia. Podawaj z ziemniakami i usmażoną wcześniej cebulką.

Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło w naszym filmie:

Wątróbka duszona

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 spore jabłko,
  • mąka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

Jak udusić wątróbkę?

Wątróbkę opłucz i usuń z niej błonki oraz żyłki. Obtocz ją w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż każdą wątróbkę z obu stron – tylko przez chwilę, by się ścięła i lekko zrumieniła. Podsmażoną przełóż na osoby talerzyk. Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w kostkę. Uzupełnij tłuszcz na patelni i zeszklij cebulę, po chwili zaś dodaj kawałki jabłka. Następnie ułóż wątróbki, dolej trochę wody i przykryj patelnię pokrywką. Całość duś przez 5 minut, potem obróć mięso i duś przez kolejne 5 minut. Podawaj z ziemniakami i żurawiną.

Wątróbka w sosie śmietanowym – przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 spore jabłko,
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mąka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

Jak przygotować wątróbkę w sosie własnym?

Wątróbkę oczyść z błonek i żyłek, opłucz. Cebulę i jabłko pokrój drobno, a na patelni rozgrzej olej. Cebulę zeszklij, a po chwili dodaj wątróbkę obtoczoną w mące. Gdy każdy kawałek będzie miękki i ścięty, wlej zahartowaną śmietanę i bulion, dodaj też rozdrobniony czosnek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparuj go lub dodaj odrobinę mąki. Wątróbkę w sosie podawaj z ziemniakami.

Więcej o: