Pasztet domowy pieczony - pyszna przekąska nie tylko na świąteczny stół. Przepis podstawowy

Pasztet domowy pieczony w piekarniku to najlepszy pasztet, jaki można podać zarówno na przyjęciu, jak i do kanapek. Jest nie tylko lepszy jakościowo, ale także smaczniejszy niż jego zamienniki ze sklepowych półek. Jeśli kanapki z pasztetem pojawiają się często na Twoim talerzu, przygotuj je z tym własnoręcznie przygotowanym mięsem! Jak upiec domowy pasztet? Podpowiadamy!

Pasztet domowy pieczony to gwarancja najlepszych składników i najlepszego smaku. To ty wybierasz mięso, które znajdzie się w wypieku, kontrolujesz ilość tłuszczu i soli, pomijasz wzmacniacze smaku, a dodajesz ulubione przyprawy. Domowy pasztet to także możliwość wykorzystania mięsa oraz warzyw, które pozostają na przykład po ugotowaniu rosołu (zobacz również: Jak dobrze wykorzystać mięso, które zostało z rosołu? Mamy kilka prostych i pysznych patentów!). Jeśli lubisz mięsne pasztety i chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia, czas na własnoręcznie przygotowany pasztet domowy pieczony w piekarniku!

Przepis na pasztet domowy

Składniki:

  • około 1 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami)*,
  • 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego

* Wskazówka: jeśli kawałki mięsa, z których korzystasz, nie są zbyt tłuste, dodaj 2-3 łyżki smalcu. Jeśli pominiesz tłuszcz w przygotowywaniu pasztetu, może być on zbyt suchy i kruchy.

Pasztet domowy pieczony krok po kroku

Uwaga! Jeżeli przygotowujesz pasztet z mięsa i warzyw pozostałych po przygotowaniu rosołu, pomiń pierwsze pięć kroków. Ostudź warzywa i oddziel mięso od kości, wszystko przygotuj do mielenia. Przygotuj także około pół szklanki rosołu lub wody.

  1. Warzywa umyj dokładnie i obierz je ze skórki. Mięso oddziel od kości. Czerstwą bułkę namocz w wodzie lub w mleku.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a mięso i pozostałe warzywa w kostkę.
  3. Na dnie sporego garnka rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją. Potem dodaj wszystkie warzywa i duś wszystko przez kilka minut. Następnie wrzuć pokrojone na kawałki mięso (oprócz wątróbki) i przesmaż je razem z warzywami.
  4. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą tak, aby mięso było przykryte i gotuj przez około 40 minut.
  5. Na 10 minut przez zakończeniem gotowania wrzuć wątróbkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, odlej bulion do osobnego garnka, a mięso i warzywa ostudź.
  6. Używając maszynki do mięsa, trzykrotnie zmiel wszystkie kawałki mięsa oraz warzywa.
  7. Mięso przełóż do dużej miski. Wbij do niego jajka, dodaj namoczoną bułkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę rosołu lub wywaru z gotowania.
  8. Przygotuj keksówki (2-3) – wyłóż je papierem do pieczenia. Masę mięsno-warzywną przełóż do forem.
  9. Wstaw keksówki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około godzinę, aż masa dobrze zastygnie (sprawdzaj drewnianym patyczkiem).
  10. Po wystudzeniu podawaj pasztet domowy pieczony z żurawiną (pokrojony w plastry jak pieczeń) lub na kanapkach.

Sprawdź nasze przepisy wideo na zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity wegetariański:

Pasztet domowy pieczony z dodatkami

Niekiedy pasztet piecze się z „niespodzianką w środku”. Jak to zrobić? Pasztet domowy pieczony z jajkiem na twardo można zrobić bardzo łatwo. Ugotowane, obrane jajka ułóż w rządku w keksówce, a następnie obłóż je masą mięsną i piecz tak, jak w powyższym przepisie. Pasztet domowy pieczony ze śliwką zrobisz, układając rządek tych owoców w keksówce wyłożonej masą mięsną do ½ wysokości formy. Potem przykryj pozostałą masą i piecz według przepisu.

Więcej o: