Pieczeń rzymska - na obiad i na kanapkę

Pieczeń rzymska na obiad? No pewnie! To pyszne danie znane jest na całym świecie. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy przepadają za dobrze przyrządzonym mięsem na obiad. Sprawdź, jak ją przyrządzić, zapraszamy po przepis!

Pieczeń rzymska – pochodzenie

Pieczeń rzymska, mimo nazwy, z Rzymem ma niewiele wspólnego. Najprawdopodobniej pochodzi z Niemiec, gdzie podawana jest najczęściej, ale dobrze znana jest na całym świecie. Pieczeń rzymską, znaną u nas po prostu jako klops, przyrządza się z mielonego mięsa, dobrze doprawionego, uformowanego w kształt bochenka. Przez niektórych pieczeń rzymska przygotowywana jest z jajkiem na twardo. Jak zrobić pieczeń rzymską?

Pieczeń rzymska wieprzowa w sosie – przepis

Składniki:

Na pieczeń:

  • 800 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 300 g pieczarek (lub innych grzybów),
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka ml wody,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Pieczeń rzymska w sosie – przygotowanie

  1. Mięso mielone przełóż do dużej miski, bułkę włóż do miseczki z wodą lub mlekiem i odstaw na około 15-20 minut.
  2. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj je do mięsa.
  3. Gdy bułka namoknie, przełóż ją do mięsa, dodaj także jajko i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki, a następnie wszystko rozmieszaj dłonią. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Gdy pieczeń jest w piekarniku, przygotuj sos. Cebulę posiekaj, grzyby pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj grzyby oraz czosnek, przesmaż, a potem zalej wodą i duś pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie.
  7. W kubku rozmieszaj mąkę z jogurtem i odrobiną sosu z patelni. Mieszankę dodaj do sosu, by zgęstniał. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku oraz wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
  8. Gorącą pieczeń krój w plastry i podawaj z sosem oraz puree ziemniaczanym.

Zobacz też wersję z jajkiem w środku:

Zobacz wideo

Pieczeń rzymska z indyka z warzywami

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 cebula,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 pieczarki,
  • ½ kostki sera feta,
  • 1 jajko,
  • czerstwa bułka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżki tymianku,
  • ½ łyżki majeranku,
  • ½ łyżki rozmarynu,
  • sol i pieprz do smaku

Pieczeń rzymska z warzywami – przygotowanie

  1. Bułkę namocz w wodzie lub w mleku. Cebulę, obie papryki, pieczarki oraz ser feta pokrój w kostkę.
  2. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy oraz namoczoną bułkę, wbij jajko i wszystko wymieszaj dłonią.
  3. Następnie dodaj pokrojone warzywa, ser feta oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek.
  4. Masę mięsną przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  5. Podawaj z warzywami na parze i puree ziemniaczanym.

Pieczeń rzymska do obiadu jest doskonałym pomysłem. Będzie też smaczna na zimno – do kanapek lub kwaśnego dżemu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.