Żurek śląski, czyli tradycyjna, sycąca zupa na obiad

Żurek śląski, a właściwie żur śląski, dobrze znany jest nie tylko Ślązakom. To jedno z wielu przepysznych dań kuchni tego regionu. Czym charakteryzuje się żur śląski? Jak go przygotować? Wszystko wyjaśniamy - sprawdź przepis!

Żurek śląski – co to jest?

Czym się różni żur śląski od żurku przygotowywanego w innych zakątkach Polski? Przede wszystkim przygotowuje się go na zakwasie z żytniej mąki razowej – w innych regionach może to być zwykła mąka żytnia. Żur śląski jest kwaśny i gęsty, a najczęstszymi dodatkami do tej zupy są ziemniaki, jajka i kiełbasa.

Zobacz nasz przepis na prosty żurek w chlebie:

Zobacz wideo

Żur śląski z na zakwasie – jak zrobić zakwas?

Żurek śląski z butelki – a raczej zakwas na niego – można kupić w wielu sklepach. Nie ma to jednak jak prawdziwy żur na domowym, własnoręcznie przygotowanym zakwasie! Jak zrobić zakwas na żur śląski?

Zakwas na żur śląski – przepis

Składniki (na pół litra zakwasu):

  • 4 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 1 łyżka majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1/2 główki czosnku,
  • woda

Przygotowanie:

  1. Do słoika o pojemności 500 ml wsyp mąkę żytnią razową, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz zmiażdżone ząbki czosnku (nie muszą być obrane). Wlej ciepłą wodę do wysokości 1/3 słoika.
  2. Wszystko wymieszaj, nakryj gazą czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczką i zaciśnij gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Każdego dnia mieszaj co najmniej 1 raz, sprawdzaj też, czy nie zaczyna pleśnieć.

Żur śląski – przepis

Składniki:

  • 500 ml zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 duża cebula,
  • 250 g kiełbasy,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Żurek śląski z ziemniakami – przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion: marchewkę, pietruszkę, seler i por umyj, obierz ze skórki i wrzuć do garnka, zalej wodą. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuj przez 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę oraz wędzony boczek w kostkę. Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż przez chwilę, by wytopił się tłuszcz, dodaj cebulę i kiełbasę. Przesmaż wszystko razem i wrzuć do gotującego się bulionu. Dodaj także wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez kolejne 20 minut.
  3. Wyjmij warzywa. Seler, por i pietruszkę wykorzystaj do przygotowania pasztetu lub placków warzywnych, marchewkę natomiast pokrój drobno i wrzuć z powrotem do zupy.
  4. Do zupy wlej zakwas. Gotuj razem przez 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Żurek śląski z jajkiem czy białą kiełbasą – z czym podawać?

Żurek śląski z białą kiełbasą kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Możesz go jednak przygotować o każdej porze roku. Żurek śląski z jajkiem lub samymi ziemniakami również będzie doskonałym pomysłem. Jajka na twardo wystarczy ugotować osobno i podawać pół jajka (lub całe) do każdej porcji zupy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.