Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji

Ciasto czekoladowe to prawdziwy przysmak, który sprawdzi się jako zarówno jako szybki deser, jak i poczęstunek na przyjęciu. To także doskonałe ciasto, które można wręczyć jako podziękowanie lub przynieść do pracy albo szkoły. Jak je upiec? Wszystko wyjaśniamy!

Ciasto czekoladowe – wilgotne i puszyste – nie potrzebuje w zasadzie żadnych dodatków poza cukrem pudrem. To kwintesencja smaku sama w sobie. Prostota to największy atut tego wypieku. Kto zresztą nie lubi ciasta czekoladowego? Sprawdź, jak zrobić ciasto z czekolady lub kakao!

Ciasto czekoladowe – przepisy

Ciasto czekoladowe (duża blacha) – przepis tradycyjny

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g dżemu wiśniowego, truskawkowego lub śliwkowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste – przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie pojedynczo dodawaj żółtka i wlewaj je powoli, cały czas miksując (możesz zmniejszyć obroty robota kuchennego).
  2. Ciągle powoli mieszając, wsyp cukier, wlej olej, a potem dodaj mąkę i kakao. Na koniec, używając łyżki, wmieszaj dżem.
  3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej surowe ciasto, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Zobacz także naszą propozycję czekoladowo-malinowego ciasta "zebra":

Ciasto czekoladowe – szybkie (na małą blachę)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1.2 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 2 łyżki kakao

Ciasto czekoladowe – szybkie. Przygotowanie

  1. Przygotuj garnek z wodą i zagotuj ją. Na garnku postaw metalową miskę, która będzie opierać się o brzegi garnka, ale nie dotykać powierzchni wody. Do miski włóż połamaną czekoladę i dodaj pokrojone na kawałki masło. W tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i tłuszcz, dodaj także mleko. Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw do wystudzenia.
  2. Białka oddziel od żółtek, używając miksera, ubij białka na sztywną pianę. Potem kolejno dodawaj żółtka i cały czas mieszaj (na mniejszych obrotach miksera). Dodaj mąkę, kakao i sodę, a następnie cukier oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie połącz.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto z czekolady – brownie na dużą blachę

Składniki:

  • 10 łyżek mąki,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 tabliczka deserowej lub mlecznej czekolady,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 5 jajek,
  • 1/4 szklanki mleka

Ciasto z czekolady – przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuść 2,5 tabliczki czekolady oraz masło (w powyższym przepisie znajdziesz, jak to zrobić). Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Używając robota kuchennego białka ubij w misce na sztywno, następnie powoli wmieszaj żółtka, dodaj cukier oraz mąkę. Wlej rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i wylej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około pół godziny.
  4. Na świeżo upieczone, gorące ciasto, zetrzyj pozostawioną połowę czekolady, rozsyp ją równomiernie po wierzchu.
Więcej o: