Kruche ciasteczka - doskonała słodka przekąska dla każdego łasucha

Kruche ciasteczka świąteczne to świetna alternatywa (lub dodatek) do tradycyjnych pierniczków. Są proste do zrobienia i doskonałe z wieloma dodatkami. Można je przygotować na Święta lub na każdą inną okazję - znikają w okamgnieniu! Jak zrobić ciasteczka kruche? Sprawdź przepis!

Kruche ciasteczka można podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i z bardziej wyrazistymi dodatkami. Do wyboru mamy ich wiele – wybierz je według własnych upodobań! Kruche ciasteczka z marmoladą, z ulubionym dżemem, z czekoladą… Sprawdź, co kryje Twoja spiżarnia i przygotuj pyszne kruche ciasteczka (zobacz również: Szybkie "małe co nieco". 10 przepisów na ciasteczka)!

Kruche ciasteczka z cukrem – przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • kostka zimnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder

Kruche ciasteczka z cukrem – jak zrobić? Przepis podstawowy

Mąkę wysyp na stolnicę lub czysty, zabezpieczony blat. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Masło (powinno być bardzo zimne) i połącz z mąką – siekaj je nożem lub szybko gnieć koniuszkami palców. Dodaj jajko oraz cukier i wszystko szybko zagnieć w kulkę. Owiń ją bawełnianą ściereczką i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i różnokształtnymi foremkami powykrawaj ciasteczka (możesz również ulepić je rękoma i zrobić na nich wzorek za pomocą zębów widelca - jak na ilustracji). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim ciasteczka, zachowując odstępy. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Wskazówka: do ciasta możesz dodać 2 łyżki kakao – kakaowe kruche ciasteczka również będą pyszne!

Zobacz nasz przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe, idealne na święta:

Kruche ciasteczka – z czym je przygotować? Jak to zrobić?

Jeśli chcesz przygotować kruche ciasteczka z nadzieniem, przyszykuj ulubione przetwory – najlepiej nada się do tego marmolada lub inne twarde dżemy. Te, które mają rzadszą konsystencję, nie będą się tym razem nadawały. Upiecz ciasteczka według przepisu powyżej – wykrawając formy pamiętaj jednak, by je odpowiednio przygotować. Jeśli chcesz, by ciastka miały kształt serduszek, wytnij ich parzystą liczbę. W dokładnie połowie surowych ciastek wykrój w środku mniejsze serduszko (pozostałe ciasto upiecz osobno lub zlep, rozwałkuj i wykrawaj kolejne ciastka). Następnie upiecz wszystko, jak w przepisie.

Gdy ciastka będą upieczone, te bez wycięć w środku posmaruj (na przykład) marmoladą. Na nim zaś ułóż te z wyciętym serduszkiem. Kruche ciasteczka z marmoladą gotowe!

Kruche ciasteczka z czekoladą – jak zrobić?

Kruche ciasteczka z czekoladą możesz przygotować dokładnie tak samo, jak te z marmoladą lub dżemem. Jeśli jednak chcesz, by były to kruche ciasteczka z kawałkami czekolady, przygotuj takie same składniki, jak w pierwszym przepisie oraz:

  • tabliczkę czekolady,
  • opcjonalnie: orzechy

Kruche ciasteczka z czekoladą – jak zrobić?

Przygotuj ciasto według wcześniejszego przepisu. Gdy przesiekasz mąkę z masłem i połączysz wszystkie składniki, dodaj również pokruszoną na nieduże kawałki czekoladę. Wmieszaj ją w ciasto i wstaw do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka – na przykład brzegiem szklanki. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Więcej o: