Grzyby marynowane - co można z nich przyrządzić? Zobaczcie, jak wykorzystać grzyby marynowane w daniach i przekąskach

Grzyby marynowane znajdują się w spiżarniach wielu z nas. Po dobrym sezonie grzybowym - albo kilku takich z rzędu - w piwnicy może zgromadzić się spora liczba słoików. Co zrobić z grzybów marynowanych? Jak je jeść? Podpowiadamy!

Marynowane grzyby – sposoby ich przygotowania znamy doskonale. Przepis na grzybki w occie zna każdy kucharz i kucharka. Co zrobić, gdy w spiżarni odkryjemy piramidę ze słoików z marynowanymi grzybkami? Jak je wykorzystać w kuchni? Sprawdźcie nasze sposoby!

Co można zrobić z grzybami marynowanymi?

Najprostszym sposobem na podanie marynowanych grzybów jest zaserwowanie ich do pieczonego mięsa lub pasztetu. Doskonałe wzbogacają ich smak. Wystarczy położyć je na kanapkę lub – jak to zwykle robią nasi rodzice i dziadkowie na przyjęciach – postawić w miseczce obok talerza z wędlinami i pieczystym lub domowym pasztetem. Jak dobrze wiedzą wszyscy miłośnicy tradycyjnego spożywania mocniejszych trunków, grzyby marynowane to jeden z najlepszych sposobów na tak zwaną zagrychę. Jeśli jednak interesują cię inne dania z marynowanych grzybów, mamy kilka propozycji.

Pieczarki marynowane – co zrobić?

Pieczarki marynowane to doskonały składnik koreczków. Jeśli przygotowujesz potrawy na imprezę, wykorzystaj je koniecznie! Wystarczy połączyć nabić je na wykałaczkę z kabanosem, papryką, kostką żółtego sera czy pomidorkami koktajlowymi. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami smakowymi. Marynowane pieczarki będą nie tylko doskonale smakować, ale także ładnie wyglądać.

Sałatka leśna polana/grzybowa polana – przepis

  • 1 słoik marynowanych pieczarek,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 3 marchewki,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, oczyść z chrząstek i błonek, a potem pokrój w kostkę i zasyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na co najmniej pół godziny, by mięso się zamarynowało. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i marchewki, ugotuj i również pokrój. Ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach, a ogórki konserwowe drobno posiekaj. Pieczarki osącz z zalewy, a natkę pietruszki posiekaj.

Weź tortownicę i wyłóż ją folią spożywczą. Na dnie ułóż obok siebie całe pieczarki nóżkami do góry. Zasyp je posiekaną natką pietruszki. Następnie wyłóż warstwę marchewki, posmaruj ją majonezem wymieszanym z jogurtem oraz solą i pieprzem, ogórki konserwowe, potem jajka, znów majonez z jogurtem, a na koniec ser żółty i ziemniaki. Posyp je dodatkową porcją pieprzu i soli. Sałatkę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij sałatkę, zdejmij górną warstwę folii i obróć tortownicę do góry dnem. Zdejmij brzegi i wieczko, brzegi przyozdób sałatą.

Nie wiesz, jak przyrządzić sałatkę "Leśna Polana"? Sprawdź nasz przepis:

Zobacz wideo

Kotlety mielone nadziewane grzybami marynowanymi

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • kilkanaście grzybków marynowanych,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 150 g sera żółtego w kawałku,
  • natka pietruszki,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Bułkę namocz w misce z mlekiem lub z wodą. Odstaw ją na 20 minut. Po tym czasie przełóż mięso mielone do dużej miski, dodaj bułkę, jajka, posiekaną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, suszony tymianek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wymieszaj dłonią. Uformuj spłaszczone kotleciki. Na każdym z nich połóż kawałek sera, grzybka marynowanego i gałązkę pietruszki. Zaklej nadzienie i uformuj kulki, obtocz je później w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym ogniu po obu stronach. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA