Peklowanie mięsa - jak to się robi? Wyjaśniamy, jak peklować mięso krok po kroku

Peklowanie mięsa to czynność, którą należy przeprowadzić, gdy przygotowuje się domowe wędliny. Peklowanie nadaje im wyrazistego aromatu i smaku, dlatego nie należy go pomijać przy własnoręcznej produkcji. Jak peklować mięso? Wszystko wyjaśniamy!

Peklowanie mięsa – co to znaczy?

Peklowanie mięsa do wędzenia czy pieczenia, to proces konserwujący, który służy przedłużeniu trwałości, nadaniu aromatu i smaku, utrwaleniu barwy oraz zapobieżeniu rozwojowi bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Do peklowania używa się soli, saletry oraz przypraw. Bez problemu można to zrobić samodzielnie w warunkach domowych.

Jak przygotować mięso do peklowania?

Kawałek mięsa, który zamierzasz peklować oczyść ze wszystkich kostek, chrząstek i skórek. Usuń nadmiarowe kawałki tłuszczu, umyj je i osusz. Przygotuj także kamionkę lub inne naczynie, w którym zamarynujesz mięso oraz naczynie, w którym zmieści się mięso razem z zalewą.

Peklowanie mięsa na mokro – jak to zrobić?

Do peklowania na mokro będziesz potrzebować (na każdy kilogram mięsa):

  • 2 łyżki soli,
  • 2 g saletry,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • ulubionych przypraw (np. kolendra, tymianek, majeranek itd.),
  • 2 szklanki wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku

Peklowanie mięsa do wędzenia, pieczenia lub na kiełbasę

Wybrane przyprawy rozetrzyj w moździerzu, czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj sól, saletrę, cukier i wszystko wymieszaj. Przed peklowaniem natrzyj mięso połową takiej mieszanki i odstaw na cały dzień w chłodne miejsce, aby się zamarynowało. Po tym czasie pozostałe przyprawy wymieszaj z wodą. Przełóż mięso do przygotowanego naczynia i zalej wodą tak, aby całe było przykryte. Przykryj pokrywką.Włóż do lodówki. Golonka pekluje się najkrócej – może być gotowa już po 8 dniach. Schab potrzebuje co najmniej 10 dni, a szynka aż 15. Jeśli masz duży kawałek mięsa, pozwól mu poleżeć 1-2 dni dłużej. Co drugi dzień obracaj mięso. Po zakończeniu peklowania przygotuj mięso według planu.

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka - sprawdźcie nasz przepis:

Peklowanie mięsa na sucho – jak to zrobić?

Do peklowania mięsa na sucho będziesz potrzebować (na każdy kilogram mięsa):

  • 100 g soli,
  • 2 g saletry,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • ulubionych przypraw (np. majeranek, kolendra, tymianek itd.) ,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 2 ziarna pieprzu

Peklowanie mięsa do pieczenia, wędzenia lub na kiełbasę

Przyprawy rozetrzyj w moździerzu i połącz. Naczynie, w którym będziesz trzymać mięso, wysyp kilkoma łyżkami soli. Następnie natrzyj mięso, włóż je do naczynia i przykryj pokrywką. Pekluj przez 8 dni (golonka), 10 dni (schab) lub 15 dni (szynka). Co 2 dni obracaj. Po zapeklowaniu upiecz je lub uwędź wedle planu.

Peklowanie mięsa solą peklową

Chude mięso możesz zapeklować, używając soli peklowej. Na 1 kg mięsa będziesz potrzebować 50 g soli peklowej, pół litra wody i łyżeczkę cukru. Dodaj ulubione przyprawy i pekluj w zalewie.

Peklowanie mięsa na kiełbasę

Jak wygląda peklowanie mięsa na kiełbasę? Powinna zajść jedna zmiana. Mięsa na kiełbasę nie należy peklować pod przykryciem. Tradycyjnymi dodatkami do kiełbasy są: czosnek, jałowiec i majeranek.

Więcej o: