Dżem z dyni i jabłek - doskonały pomysł na jesienne przetwory

Dżem z dyni i jabłek wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem: kuchnią mamy lub babci. Dynia i jabłko to najpyszniejsze skarby jesieni - warto połączyć je, przygotowując pyszne przetwory! Dżem z dynią i jabłkami to nie tylko wspomnienie dzieciństwa, ale także prawdziwa dawka jesiennego smaku. Jak go przygotować?

Dżem z dyni i jabłek – jak go przygotować?

Sposobów na przygotowanie dżemu z dyni i jabłek jest kilka. Jeśli lubisz słodkie przetwory, na pewno posmakuje Ci konfitura z dyni i jabłek. Doskonałymi dodatkami do takiego dżemu jest pomarańcza oraz imbir. Jak zrobić dżem z dyni i jabłek? Podpowiadamy!

Przepis na dżem z dyni i jabłek z imbirem

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg dyni,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3-4 cm korzenia imbiru,
  • 1 szklanka wody

Dżem z dyni i jabłek z imbirem – przygotowanie:

Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń miąższ i pestki, a potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka umyj i również obierz ze skórki, a potem pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp cukier, wrzuć dynię i gotuj ją przez 10 minut. Potem dodaj jabłka oraz starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj, aż konsystencja zacznie przypominać dżem. Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików. Mocno zakręć i podstaw do góry dnem, aby pokrywka się zassała. Kiedy ostygną, upewnij się, że są wklęsłe.

Przepis na dżem z dyni i jabłek i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 5 jabłek,
  • 5 słodkich pomarańczy,
  • łyżka cynamonu,
  • 1 szklanka wody

Dżem z dyni i jabłek bez cukru – przygotowanie

Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń pestki oraz miąższ. Obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka i pomarańcze umyj, potem obierz ze skóry. Jabłka pokrój w kostkę, a pomarańcze podziel na cząstki i oczyść z białych skórek.

Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj przez 10 minut, a potem dodaj jabłka oraz pomarańcze. Dopraw cynamonem i gotuj, aż masa będzie miała konsystencję dżemu. Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem, by wieczka się zassały. Kiedy ostygną, sprawdź, czy są wklęsłe.

Konfitura z dyni i jabłek z suszonymi morelami

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 2 łyżeczki pektyny lub żelfiksu

Konfitura z dyni i jabłek – przygotowanie

Suszone morele zalej 1,5 szklanki ciepłej wody, a potem odstaw na 1-2 godziny, by się namoczyły. Dynię pokrój, usuń pestki oraz miąższ i obierz z twardej skórki. Pokrój ją w kostkę. Obrane jabłka również pokrój w kostkę. Wyjęte z wody (nie wylewaj jej!) morele drobno posiekaj.

Do garnka wlej wodę, w której moczyły się morele, dodaj cukier i pektynę, a potem wsyp dynię. Duś ją przez 10 minut, a po tym czasie dodaj jabłka i suszone morele. Gotuj wszystko razem, aż owoce się rozpadną, a całość będzie miała żelującą konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć je mocno i podstaw do góry dnem, aby pokrywki dobrze się zassały. Gdy wystygną, sprawdź, czy wieczka są wklęsłe.

Jak dobrze wykorzystać dżem z dyni i jabłek? Przygotuj z nim te pyszne kruche rogaliki:

Więcej o: