Sos Worcestershire - doskonały dodatek do burgerów. W czym jeszcze się sprawdzi? Podpowiadamy

Sos Worcestershire znany jest dobrze wielbicielom kuchni brytyjskiej. Nie jest to jednak popularny w Polsce dodatek, więc dla wielu osób może być zagadką. Jeśli chcecie poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, sprawdźcie, co to jest sos Worcestershire i jak go wykorzystać!

Co to jest sos Worcestershire?

Sos Worcestershire (lub po prostu Worcester) pochodzi z Anglii – jest tam produkowany już od 1837 roku przez firmę Lea & Perrins. To założyciele tego przedsiębiorstwa są autorami oryginalnego przepisu na sos, która pozostaje oczywiście tajemnicą. Wiele firm i osób odtwarza dawną recepturę i sos jest dostępny więc na ogromną skalę. Podstawą sosu Worcestershire jest sos, który wytwarza się podczas fermentacji anchois, ocet winny, ocet słodowy, a także czosnek i melasa. Na liście składników wykorzystywanych do jego produkcji jest także imbir, oliwa, pasta z tamaryndowca, chilli oraz sos sojowy. Wiadomo także, że cała procedura wytwarzania sosu zajmuje około 18 miesięcy.

Sos Worcestershire – smak

Sos Worcestershire ma bardzo specyficzny, korzenny aromat. Jego smak jest jednak słodko-kwaśny i intensywny. To jeden z tych smaków, który pokochasz lub znienawidzisz. Gdy nadarzy się okazja, warto spróbować tego sosu, gdyż to bardzo wzbogacające doświadczenie kulinarne. Sos Worcestershire – do czego można go wykorzystać?

Sos Worcestershire – zastosowanie

Wielbiciele klasycznych drinków mogą znać sos Worcestershire z popularnego koktajlu ‘krwawa mery’ - jest jednym z jego składników. W kuchni natomiast przede wszystkim wykorzystuje się go do potraw mięsnych – przede wszystkim do wołowiny. Można nim więc wzmocnić smak burgerów, pieczeni czy duszonych mięs, np. żeberek. Doskonale wzmocni również smak gulaszu, zup (zwłaszcza kremów, do których pasują korzenne aromaty) lub curry. Można nim także polewać proste sałatki – na przykład przygotować klasycznego cezara z jego dodatkiem. W ciekawy sposób wzbogaci także smak farszu do pierogów czy naleśników. Na pewno spodoba się także miłośnikom grillowania – można zrobić bardzo smaczną zalewę z dodatkiem sosu Worcestershire!

Co zamiast burgera? Spróbuj naszej tarty hamburgerowej! Przepis wideo poniżej:

Sos Worcestershire – czym zastąpić?

Niestety sos Worcestershire jest bardzo charakterystyczny i trudno go zastąpić. Można kombinować, przygotowując mieszankę korzennych przypraw z octem, sosem sojowym i melasą bądź cukrem, ale to nie będzie to samo. Przed przyrządzaniem dań angielskich warto zaopatrzyć się w ten sos, zwłaszcza że wcale nie tak trudno go dostać!

Sos Worcestershire – cena i dostępność

Sos Worcestershire na szczęście można dostać również w Polsce – nie trzeba się wybierać po niego specjalnie do Anglii. W wielu hipermarketach sos Worcestershire można kupić stacjonarnie – najlepiej szukać go w alejkach z żywnością z różnych zakątków świata. Dostępny jest także w sklepach wyspecjalizowanych w kuchniach świata. Czasami można go również kupić podczas specjalnych akcji tematycznych organizowanych przez najpopularniejsze dyskonty. Bez problemu dostaniemy go również w sklepach internetowych. Ile kosztuje? Możemy go kupić już za około 10-12 zł za buteleczkę o pojemności 150 ml.

Więcej o: