Oponki smażone i oponki z piekarnika - dwa proste przepisy na domowy przysmak

Oponki - kto ich nie lubi! Dobrze pamiętamy te smażone przez mamę lub babcię, pyszne, tłuściutkie i słodkie. Dziś mamy dla was dwa przepisy, z których przygotujecie bardzo smaczne oponki bez sera oraz oponki pieczone w piekarniku. Zapraszamy wszystkich amatorów tradycyjnych przysmaków!

Oponki z piekarnika to przepis, który na pewno spodoba się osobom dbającym o linię i ograniczającym tłuszcz w diecie. Tak przygotowane pączki z dziurką nadal będą oczywiście kaloryczne, ale o wiele mniej tłuste niż te tradycyjne. Jeśli zaś smażenie w głębokim tłuszczu ci niestraszne, przygotuj pyszne oponki drożdżowe – bez sera. Obie wersje są grzechu warte! Zachęcamy do ich przygotowania nawet jeśli do Tłustego Czwartku pozostało jeszcze wiele tygodni!

Pączki-oponki – przepis bez sera

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia

Oponki bez sera (oponki drożdżowe) – przygotowanie

Przygotuj rozczyn: do miski pokrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Zalej wszystko ciepłym (ale nie gorącym, aby nie zabić drożdży!) mlekiem i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsyp mąkę. Wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wlej rozczyn. Wszystko zamieszaj dłonią, dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Potem zagnieć je w kulkę i odstaw na około godzinę, aby wyrosło. Potem rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i używając dużej szklanki oraz kieliszka, wykrój oponki. Odłóż je na blaszkę i poczekaj, aż wyrosną. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą rumiane, a następnie odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: W podobny sposób możesz wykonać pączki (które potem należy naszprycować dżemem lub marmoladą) oraz mini-pączki!

Sprawdź nasz przepis na pieczone oponki [HAPS KIDS]:

Zobacz wideo

Pączki-oponki – przepis na oponki z piekarnika

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 3 jajka,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki cukru

Jak upiec pączki-oponki?

Do dużej miski wsyp mąkę, obydwa cukry, sodę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj twaróg, jajka i jogurt naturalny. Całość wyrabiaj dłonią, aż składniki dobrze się połączą. Zagnieć kulkę, a następnie rozwałkuj ją na placek grubości około 1 cm. Używając dużej szklanki oraz kieliszka, wykrawaj oponki. Piekarnik rozgrzej do 190*C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj oponki i piecz je przez około 10 minut, aż wyrosną i będą przyrumienione.

Z czym podawać oponki?

Najprostszy sposób na podanie oponek, to posypanie ich cukrem pudrem. Doskonałe będą także z lukrem – zwłaszcza jeśli przygotujesz go z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy oraz z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oponki podawaj ze szklanką mleka lub do kawy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA