Oponki z piekarnika to przepis, który na pewno spodoba się osobom dbającym o linię i ograniczającym tłuszcz w diecie. Tak przygotowane pączki z dziurką nadal będą oczywiście kaloryczne, ale o wiele mniej tłuste niż te tradycyjne. Jeśli zaś smażenie w głębokim tłuszczu ci niestraszne, przygotuj pyszne oponki drożdżowe – bez sera. Obie wersje są grzechu warte! Zachęcamy do ich przygotowania nawet jeśli do Tłustego Czwartku pozostało jeszcze wiele tygodni!
Składniki:
Przygotuj rozczyn: do miski pokrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Zalej wszystko ciepłym (ale nie gorącym, aby nie zabić drożdży!) mlekiem i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsyp mąkę. Wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wlej rozczyn. Wszystko zamieszaj dłonią, dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Potem zagnieć je w kulkę i odstaw na około godzinę, aby wyrosło. Potem rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i używając dużej szklanki oraz kieliszka, wykrój oponki. Odłóż je na blaszkę i poczekaj, aż wyrosną. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą rumiane, a następnie odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówka: W podobny sposób możesz wykonać pączki (które potem należy naszprycować dżemem lub marmoladą) oraz mini-pączki!
Sprawdź nasz przepis na pieczone oponki [HAPS KIDS]:
Składniki:
Do dużej miski wsyp mąkę, obydwa cukry, sodę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj twaróg, jajka i jogurt naturalny. Całość wyrabiaj dłonią, aż składniki dobrze się połączą. Zagnieć kulkę, a następnie rozwałkuj ją na placek grubości około 1 cm. Używając dużej szklanki oraz kieliszka, wykrawaj oponki. Piekarnik rozgrzej do 190*C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj oponki i piecz je przez około 10 minut, aż wyrosną i będą przyrumienione.
Najprostszy sposób na podanie oponek, to posypanie ich cukrem pudrem. Doskonałe będą także z lukrem – zwłaszcza jeśli przygotujesz go z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy oraz z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oponki podawaj ze szklanką mleka lub do kawy.