Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie

Masa makowa to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach w okresie przedświątecznym. Można ją przygotować własnoręcznie lub kupić w sklepie. Sprawdź, jak ją zrobić masę makową samodzielnie i do jakich deserów ją dodać!

Masa makowa – skład

Dobra masa makowa powinna składać się przede wszystkim z maku i bakalii. Do jej przygotowania potrzebne są też miód, cukier oraz masło. Lista składników masy makowej ze sklepu niestety jest dłuższa, a króluje na niej zwykle syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia i konserwanty. Domowa masa będzie lepszym pomysłem niż gotowa masa makowa. Co dodać do maku i jak go przygotować?

Masa makowa z mielonego maku – przepis

Składniki:

  • 500 g niebieskiego maku mielonego,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 80 g skórki pomarańczowej,
  • 80 g rodzynek,
  • 80 g cukru,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki masła

Masa makowa z mielonego maku – przygotowanie

Mielony mak zalej wrzątkiem i przestudź trochę. Następnie odcedź go, używając czystej bawełnianej ściereczki, pieluchy tetrowej bądź gazy. Orzechy posiekaj, wrzuć do maku, dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki oraz miód. Wszystko wymieszaj i zostaw do całkowitego wystudzenia.

Masa makowa – przepisy

Ciasto z masą makową i kremem

Składniki:

  • 800 g masy makowej (domowej lub kupionej),
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 5 jajek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • tabliczka czekolady mlecznej

Ciasto z masą makową i kremem – przygotowanie

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. Do drugiej miski wlej żółtka, masę makową, wsyp proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie, używając drewnianej łopatki, wmieszaj delikatnie pianę z białek. Całość połącz, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopni Celsjusza.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach ciepłej wody. Wszystko dobrze połącz. Gdy makowiec się upiecze, przekrój go na dwa blaty. Połowę kremu śmietankowego wyłóż na pierwszy z nich, przykryj drugim blatem ciasta i przykryj kolejną warstwą kremu. Na wierzch zetrzyj na tarce o największych oczkach czekoladę mleczną. Ciasto podawaj schłodzone.

Wolisz przepisy w formie filmów? Zobacz również nasz prosty przepis na makowiec bez pieczenia:

Zobacz wideo

Ciasteczka z masą makową

Jeśli po przygotowaniu makowca przekładanego kremem lub świątecznej kutii została ci masa makowa i nie wiesz, co zrobić z jej nadmiarem, postaw na ciasteczka! Aby je przygotować w najprostszej wersji, wystarczy ciasto francuskie – trzeba je po prostu posmarować masą i upiec! Jeżeli jednak nie masz ciasta francuskiego, przygotuj ciasto krucho-drożdżowe z poniższego przepisu. Przygotuj:

  • 300 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 25 g pokruszonych drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 125 g masła pokrojonego na kawałki,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej wszystkie składniki. Wszystko połącz dłonią i dobrze zagnieć, by składniki się rozmieszały. Zagnieć w kulę i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Potem rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na nim masę makową. Zwiń w rulon, pokrój na plasterki i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciastka będą rumiane.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.